aba-yayın-otizm-tedavisi-var-mi

Otizm Tedavisi Var Mı?

Aileler son zamanlarda otizm tedavisi var mı yok mu oldukça merak ediyor. Çünkü otizmin çocuklarda görülme oranı her geçen gün artıyor. Aileler de bu bozukluğun tedavi edilebilir olup olmadığını ve belirtilerini merak ediyor. Otizm çocuklarda oldukça erken yaşlarda kendini gösteriyor. Özellikle 3 yaşa kadar otizmin çocuklarda olup olmadığı kesin olarak anlaşılmalıdır. Ağrı, sızı ya da bir şişlik gibi bu bozukluğun belirtileri görülmez. Ya da çocuklar bu bozukluğa sahip olduklarını kendileri fark edemez.

Hal böyle olunca da anne ve babalara çok fazla görev düşer. Çocuklarında otizm olup olmadığını sadece anne ve babalar fark edebilir. Çünkü çocukları ile en çok vakit geçiren kişiler onlardır. Bir diğer yandan belirtilerin çocuklarda görülmesi her zaman otizmi işaret etmez. Bazen çocuklardaki farklı psikolojik sorunların da belirtileri otizm gibidir. Bu yüzden aileler çocuklarında bu bozukluk olup olmadığına karar vermek için uzmanlara kesinlikle başvurması gerekir.

Otizm Belirtileri Arasında En Dikkat Çeken Noktalar

Hastanelere her geçen gün daha fazla aile otizm için başvuruyor. Bazen aileler bilimsel dayanaklara bile bakmadan çocuklarının otizm olduğunu ileri sürüyor. Bu tarz ailelerin de genellikle çocuklarının otizm olmadığı ortaya çıkıyor. Otizmi ortaya çıkaran aslında onlarca farklı sebep vardır. Fakat genel olarak aileler 2 farklı noktadaki belirtiler üzerinden doktorlara başvurmalıdır. Bunlar ise sosyal etkileşim ve tekrar eden davranışlardır. Bu noktalardaki belirtiler eğer çocuklarda var ise kesinlikle doktor kontrolü yapılmalıdır.

1 – Sosyal ve İletişim Geriliği

Erken çocukluk döneminde aileler otizmden şüphe ediyor ise çocuklarındaki sosyal ve iletişim becerilerine bakmalıdır. Çünkü otizmi olan çocuklar kolayca iletişim kuramaz ve sosyalleşemez. Sadece konuşamamak bir otizm belirtisi olamaz. Bazı çocuklar kelime öğrendikten sonra bile otizm olabilir. Konuşan çocuklar ile iletişim kurmayan ya da kalabalık ortamlarda gerilen ve korkan çocuklara dikkat edilmelidir. Ayrıca çocuklar fazla kelime öğrendiği halde aynı kelimeleri tekrar ediyorsa da otizm spektrum bozukluğu tedavisi alabilir.

2 – Tekrarlayıcı Davranış ve Etkinlikler

Otizmi olan çocuklar çeşitliliği sevmez. Genellikle belli bir rutin içerisinde hayatlarını devam ettirir. Rutinleri bozulduğunda ise agresifleşir ve saldırgan davranır. Kendi etrafında dönme, alkışlama ya da sallanma gibi hareketler otizmli çocukların sevdiği hareketlerdir. Ayrıca otizmli çocuklar bu hareketlere çok bağlıdır. Buna ek olarak otizmli çocuklar bazı ses, koku ve tatlara karşı aşırı tepki verebilmektedir. Bu belirtileri gösteren çocuklarda da otizm tedavisi uygulanabilir.

Otizm Tedavisi Var Mı?

İnternet üzerinde sık sık Otizmin tedavisi bulundu gibi haberler çıkar. Peki, gerçekten de otizmin bir tedavisi var mı? Cevap maalesef hayır. Bu bozukluğu kökten çözecek bir tedavi yöntemi henüz yok. Üstelik bu hastalık üzerine yıllardır çalışmalar yapılmış olsa bile hala bir ilerleme kaydedilmedi. Hatta bu bozukluğun hangi çocuklarda görüldüğü bile hala bilinmiyor. Fakat otizm için sunulan bazı rehabilitasyon süreçleri bulunuyor. Rehabilitasyon süreçlerinin verimli olması için de bozukluğun erken teşhis edilmesi gerekir.

Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir. Bu süreç ilerledikçe de agresif olan çocuklar zaman içerisinde kendilerine zarar verir. Acıya karşı duyarsız oldukları için de zararlar çok ileri düzeylere çıkabilir.

Otizm Tedavisi İçin Kullanılan İlaçlar Var Mı?

Günümüzde direkt olarak otizm için kullanılan bir ilaç ya da yapılan bir ameliyat bulunmuyor. Hala ilaç, ameliyat ve otizm için tedavi yöntemleri araştırılıyor. Fakat bazı özel ilaçlar otizmli çocukların sinir krizi ya da dikkat dağınıklığı için kullanılıyor. Bu ilaçların sayısı oldukça az. Bir diğer yandan sadece doktor tavsiyesi üzerine bu ilaçlar ailelere temin ediliyor. Ayrıca bu ilaçların kullanım aralıkları ve zamanları da oldukça önemli. Aileler doktorların önerdiği zaman ve durumlar dışında bu ilaçları kullanmamalıdır.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden otizm nedir, nasıl tedavi edilir gibi sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz. Ayrıca Aba Yayın internet sitesini ziyaret ederek de otizm tedavisi hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı kitaplara ulaşabilirsiniz.