Eğitimde teknoloji ile yaratıcılık arasında nasıl bir ilişki olduğu merak edilebilir. Günümüzde eğitimde kullanılan teknolojinin işlevi biraz farklıdır. Sınıflarda öğrenciler tarafından kullanılan teknoloji, öğrencileri yeni alanlara çekmek yerine mevcut işleri daha pratik yapmak için kullanılmaktadır. Yani teknoloji bu yönü ile, öğrencilerin verimliliğini artıran bir araçtır.
Öğrencilerin daha verimli bir şekilde öğrenmeleri için ilgilerini çeken unsurlardan yararlanmak gerekmektedir. Bu noktada, teknoloji ile sanatın bir arada kullanılmasına önem verilmelidir. Teknolojinin etkin bir şekilde kullanılması, eğitimde verimliliği artırırken, bu durum bazı kesim öğretmenler tarafından pek istenilmemektedir. Çünkü bu kesim öğretmenlere göre, teknolojinin artması sonucunda eğitimde ihtiyaç duyulan öğretmenlerin sayısı azalabilecektir.
Gerçekte bu endişenin ne kadar yersiz bir endişe kalıbı olduğunu söylemeliyiz. İyi bir öğretmene her zaman ve her dönemde ihtiyaç olacaktır.
Teknoloji İle Yaratıcılık: Başarılı Öğretmenler Hangi Özelliklere Sahiptir?
Başarılı öğretmenlerin, diğer meslektaşları ile kendilerini ayıran bazı özelikleri mevcuttur. Teknoloji ile yaratıcılık kavramına önem veren öğretmenler:
- Öğrencileri, öğrenci velileri ve meslektaşları ile iyi ilişkiler geliştirirler,
- Bu öğretmenler son derece enerjiktirler, öğrencilerine her koşulda ilham vermeyi bilirler,
- Öğrencilerini teker teker tanırlar, onların özelliklerini bilirler ve onlara kişiselleştirilmiş görevler verirler.
Başarılı öğretmenler, öğrencilerini entelektüel olarak destekledikleri gibi duygusal olarak da desteklerler. Duygusal bir ilişki için sanattan destek alınabilir.
Öğretmenler Nasıl Hareket Etmeli?
Öğretmenler, okullarda teknoloji ve sanatı entegre ederek öğrencilerine eğitim vermelidir. Bu sayede eğitimin kalıcılığı ve verimliliği daha yüksek olacaktır.
En kötü bilim insanı sanatçı olmayan kişidir; en kötü sanatçı bilim insanı olmayan kişidir – Armand Trousseau (Fransız Hekim)
Armand Trousseau’ya göre bilim insanı sanattan destek alarak yoluna devam etmelidir. Aynı yaklaşım sanatçılar için de geçerlidir. Çünkü her iki alan birbirini besleyerek daha nitelikli çalışmaların ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
Öğretmenler, sanatın sunduğu avantajları öğrencilerine sağlamak için derslerin sanatla iç içe yürütülmesine yönelik çalışmalar yapmalıdır. Aslında dünya genelinde son dönemde verilen kaliteli eğitimlerin altında da aynı mantık yer almaktadır.
Teknoloji ile yaratıcılık hakkında daha fazla bilgi edinmek için Stem’den Steam’e: Sanatı Entegre Eden Beyne Uyumlu Stratejiler ve Dersler kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Diğer ilgi çekici yayınlara da aba Yayın resmi internet sitesinden erişebilirsiniz.