aba-yayın-otizm-genetik-mi

Otizm Genetik Mi?

Dünyada otizm ile alakalı en çok merak edilen sorulardan bir tanesi otizm genetik mi sorusudur. Çünkü otizm hakkında dünyada büyük soru işaretleri bulunuyor. Hala bu bozukluğun tam nedeni ya da tedavisi bulunmuyor. Bu durum da ailelerin çok fazla korkmasına neden oluyor. Bugün baktığımız zaman dünyadaki 110 çocuktan bir tanesi otizm. Üstelik bu oran gün geçtikçe daha da yükseliyor. Son 30 yıl içerisinde otizm saptanan çocuk sayısı oldukça fazla.

Bir diğer yandan bebeklerde otizm belirtileri çok daha sık rastlanan bir durumdur. Yani ailelerin bebeklerini çok yakından takip etmesi ve belirtileri takip etmesi gerekmektedir. Erken yaşta belirtilerin belirlenmesi aynı zamanda daha iyi bir rehabilitasyon sürecini getirecektir. Çocuklarda rehabilitasyon süreci ne kadar erken yaşlarda olursa alınacak önlemler o kadar iyi ve başarılı olacaktır. Aksi takdirde otizmin getirdiği sorunlar çok büyük sorunlara neden olacak şekilde ilerleyebilir.

Otizm Tedavisi Nedir?

Günümüzde otizmli çocuklar için uygulanan tam bir tedavi süreci bulunmuyor. Genellikle otizmli olduğu bilinen çocuklarda rehabilitasyon süreci devreye giriyor. Peki, nedir bu rehabilitasyon süreci? Bu süreç aslında otizm ile çocukların geri ve eksik kaldığı konuların giderilmesini sağlar. Genel olarak otizm çocuklardaki sosyalleşme sorunudur. Zaten bebeklerde de otizm belirtilerinde en çok sosyalleşme konusuna dikkat edilir. Rehabilitasyon sürecinde çocuklar erken yaşlarda özel bir eğitime tabi tutulurlar.

Bu tedavi sonucunda otizm tam olarak tedavi edilir mi diye merak edenler için maalesef cevap hayır. Fakat sosyal yönden otizmli çocukların pek çok eksikliği ortadan kalkar. Çocuklar bu sürecin sonunda arkadaşları ile daha fazla ve daha kolay vakit geçirir. Bebeklerde otizm belirtileri son derece zor fark edildiği gibi eğitimleri de zorlu bir süreç olabilir. Fakat süreç ne kadar erken başlanır ise ilerleme o kadar yüksek olacaktır.

Otizm Genetik Mi Çevresel Mi

Ailelerin bir diğer merak ettiği nokta ise bu bozukluğun nasıl meydana geldiğidir. Otizm ile alakalı dünyanın her yerinde farklı inanışlar ve nedenler aranır. Fakat çoğu nedenlerin bilimsel bir temeli yoktur. Bazı kesimler otizm anneden çocuğa geçer diye düşünse de bu durumun da bir dayanağı hala bulunamamıştır. Bugün bilim adamlarının geldiği son nokta ise otizmin genetik olarak olma olasılığının yüzde 80’in üzerinde olduğunu ortaya çıkardı. İlaçlar, radyasyon ya da travmalar otizmi destekleyen etkenlerdendir.

Fakat bu çalışmaların hala yüzde yüzlük bir doğruluk ve kesinlik payı bulunmuyor. Hala bu etkilerin bile nasıl bir bozulmaya neden olduğu hakkında fikir ayrılıkları var. Çünkü otizmin tam olarak beynin neresinde olduğu tartışılan bir konu. Fakat uzmanlar sinirsel olarak bu hastalığın olacağını düşünüyor. Gelişen tıp ve artan araştırmalar her geçen gün otizm genetik mi yoksa çevresel mi sorusunun cevabını arıyor. Yakın bir gelecekte ise insanların bu bozukluğa kökten çözüm bulacağı tahmin ediliyor.

Aba Yayın internet sitesini ziyaret ederek otizm genetik mi yoksa değil mi sorusu ile alakalı detaylı açıklamalar bulabilirsiniz. Ayrıca genetik otizm belirtileri hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesini ve Youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz.