aba-yayın -sirtli-testere-ile-oluk-kesme-islemi

Sırtlı Testere İle Oluk Kesme İşlemi

Sırtlı testere ile oluk kesme işlemi nasıl yapılır? Saat kutusu tasarlarken akriliği nasıl monte edebilirsiniz? Nasıl bir yöntem izlenmeli, hangi işlemler uygulanmalı? Konuyla ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Çok daha fazlası için aba Yayın tarafından yayımlanan “Make: Araçlar” adlı kitabı edinebilirsiniz.

Sırtlı Testere İşinizi Kolaylaştırabilir

Bir saat kutusu tasarlıyorsanız akriliği monte etmek için en açık yöntem kutu birleştirilirken kutunun içinin etrafındaki oluğun içine yerleştirmektedir. 1/8’’ akrilik kullanıyorsanız 0.31 cm genişliğinden fazla bir oluğa ihtiyacınız var demektir. Ancak iki kesik arasından tahtayı çıkarma işlemi biraz zorlayıcı olabilir. Oluk kesme işlemini yaparken oluğun alt kısımlarının biraz kaba olması sizin için sorun olmayacaksa bu işlemi bir sırtlı testere ile yapmak işinizi oldukça kolaylaştırabilir ve yapacağınız işlemden en hızlı şekilde sonuç almanıza yardımcı olabilir.

İki Kesik Arasından Tahtayı Çıkarmak

İki kesik arasından tahtayı çıkarma işlemi için, testereyi bir kesimden diğerine doğru açılandırarak ve testere bıçağından yardım alarak çok ince bir üçgen dilim ahşap çıkartmanız gerekiyor. Ardından, işlemi tam ters yönde tersine çevirerek ilk adımdan son adıma aynı biçimde uygulamalısınız. Yani yaptığınız işlem adımları değişmemekle birlikte işleminizin yön değiştirmesi gerekiyor. Ardından sırtlı testerenizi dikey olacak biçimde tutmanız ve bu aşamada temiz bir iş çıkarmak ve olabildiğince kalıntılardan kurtulmak için çeşitli açılardan oyuktan geçirmeniz gerekiyor.

Oluk Kesme İşlemi İçin Ölçüler Önem Taşır

Bu noktada oluk kesme işlemi için genişlik ve derinlik ölçüleri önem taşır. Kesilen oluğun, her şeyi birbirine yapıştırırken hatalara yer açmak için 0.31 cm’den biraz daha geniş ve 0.31 cm biraz daha derin olması gerekmektedir. Ardından gerçekleştireceğiniz birleştirme işlemi şu noktada kutunun dört parçasını bir araya getirirken ve yapıştırıcı kuruyana kadar birlikte tutarken oyuğun içine yapıştırılması gerekli olmayan akriliği dâhil ederek marangoz yapıştırıcını uygulama işlemidir.

Unutmayın ki saat kutunuzda biraz havalandırmaya yer açmak yararınıza olacaktır. Çünkü küçük bir alarm saati bile az miktarda da olsa ısı üretir. Bu sebeple kutunun arka ucu havalandırma sağlamak üzere açık bırakılabilir. Kutunun arkasına destek istiyorsanız birkaç havalandırma deliği açmayı da tercih edebilirsiniz.

Sırtlı testere ile oluk kesme işlemi, matkap seçimi, tornavida çeşitleri, testere gibi diğer araçlar ve sıfırdan üretmek gibi çeşitli konular hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz; Charles Platt’in kaleme aldığı ve Doç. Dr. Gamze Sart’ın Türkçeye kazandırdığı; “Make: Araçlar” adlı kitaba buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. aba Yayın tarafından yayımlanan diğer kitaplar için web sitemizi ziyaret edebilir, soru ve görüşleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.