aba-yayın-parke-doseme-islemi-icin-neler-gerekiyor

Parke Döşeme İşlemi İçin Neler Gerekiyor?

Parke döşeme işlemi için neler gerekiyor ve işlem nasıl uygulanıyor? Mobilyaları süslemek amacıyla ahşabın ince katmanlarını bir araya getirerek ve cilalayarak bir desen oluşturma sanatına kakmacılık adı veriliyor. Parke döşeme işlemi kakmacılığa benzer ancak kakmacılıktan farklı olarak tekrar eden soyut desenler kullanılır. Kontrplak kesme işlemi hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahipseniz parke döşeme işlemini de rahatlıkla yerine getirebilirsiniz.

Üretim Planı

Bu projeyi yapmanın en kolay yolu bir el sanatları mağazasında bulabileceğiniz huş ağacından üretilen yüksek kaliteli kontrplak kullanmaktır. Kontrplak kesme işlemi ve kullanımı bakımından 0.32 cm’lik huş ağacı, çalışması en kolay materyaldir. Ancak parçalanma eğilimini azaltmak için yardımcı parçaya sıkıca tutturulması gereklidir. Doğal huş soluk bir renge sahiptir anca koyu renk boya ve kahverengi boya ile bu sorun kolaylıkla çözülebilir.  Üçgen ve kare grupların kesim ve boyama işleminin ardından sonra bunları temel olarak işlev görecek olan başka bir kontrplak parçasına yapıştırmalısınız. Kenarları kestikten sonra her şey hazır olacak.

Parke Döşeme İşlemi: Desen Seçenekleri

Parke döşeme işlemi için pek çok desen seçeneği mevcuttur. Düz dış kenarlar, geometrik şekiller tarafından oluşturulan zikzak kenarlardan çok daha kolay kesilecektir. Desenlerin yaratılmasında gerekli olan üçgen ve kareleri hazırlamak için vektörel çizim ve grafik uygulamalarından faydalanabilirsiniz.

Kesme Seçenekleri

Bu projeyi uygularken iki farklı kesme yöntemi kullanılabilir. Seçeneklerden ilki “hat üzerinde” seçeneğidir. Bu, testere bıçağının her bir hat üzerine ortalanmasını ve bıçağın kalınlığının her iki yanda da aynı miktarda hareket etmesi için hat üzerinden kesilmesini öngören bir kesme yöntemi olarak bilinir. Ancak bu proje için bu yöntem zorlayıcı olabilir. İkinci seçenek ise “hattın dışından” kesim yöntemidir. Bu yöntem ise daha az yorucu olsa da daha fazla kesim gerektiğinden uzun süren bir yöntemdir.

Testere Seçimi

Hangi seçeneği seçerseniz seçin üçgenleri çizme sisteminiz birbiriyle örtüşmelidir. Üçgenlerinizi hat üzerinden keserek elde ediyorsanız ve karelerinizi hat dışından keserek yapıyorsanız boyutları farklı olacak ve sonuç olarak şekilleri birbirine uymayacaktır. Kesme işlemi için çekmeli testere kullanmak işinizi kolaylaştırabilir. Ancak biraz maliyetlidir. Sırtlı testere kullanımı zorlayıcı olsa da biraz özen ve sabır ile bu işlemi sırtlı testere ile gerçekleştirmek de mümkün olabilir.

Parke Döşeme İşlemi: Boyama İşlemi

Parçaları kesme işlemini gerçekleştirdikten sonra uygun renge boyamanız gerekmektedir. Tamamlanmış projede kullanmadan önce kullanılmayacak bir kontrplak parçası üzerinde renkleri test edin. Ardından ince zımpara kâğıdıyla yüzeyi düzleştirin; kenarları ve köşeleri yuvarlak hale getirmediğinizden emin olun. Tüm tozları ıslak bezle silin ve ahşabı tamamen kurumaya bırakın. Daha sonra bir bez ya da havlu kâğıtla boyama işlemini gerçekleştirin. Bu işlem için fırça kullanmayı tercih edenler de mevcuttur. Önemli olan nokta ise her türlü fazlalıktan en kısa sürede kurtulmaktır. İlk katın ardından ikinci bir kat uygulayıp uygulamayacağınıza karar vermelisiniz; ancak ikinci bir katın renkleri daha da koyulaştıracağını da bilmelisiniz.

Parke döşeme hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz; Charles Platt’in kaleme aldığı ve Doç. Dr. Gamze Sart’ın Türkçeye kazandırdığı; “Make: Araçlar” adlı kitaba buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. aba Yayın tarafından yayımlanan diğer kitaplar için web sitemizi ziyaret edebilir, soru ve görüşleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.