aba-yayın-kucuk-bir-kitaplik-yapmak-icin-nelere-ihtiyaciniz-var

Küçük Bir Kitaplık Yapmak İçin Nelere İhtiyacınız Var

Küçük bir kitaplık yapmak için neler gerekir? Kitaplık yapmak için mağazalardan ya da nalburlardan alınan raflar genellikle kullanıcıları memnun etmiyor. Ancak kendi rafınızı ve kitaplığınızı kendiniz yaptığınızda uygun ölçüleri almanız ve raflarınızı istediğiniz şekilde tasarlamanız mümkün oluyor.

Tahta Çivilerin Kullanımı

Kitaplığın rafların uçlarını destekleyen iki uç parçası var. Bu, kaçınılmaz soruyu akla getiriyor: “Raflar ve uç parçaları birlikte nasıl bağlanacak?” Bu noktada; tahtaların bölümlerini birleştirmek için tasarlanan tahta çivilerden satın almak uygun olabilir. Bu çivileri her nalburda bulmak mümkün olmasa da internetten sipariş verebilirsiniz. Tahta çivilerin içinde yapıştırma işlemi için ideal olan oluklar ya da kaba ve makineden geçirilmiş yüzeyler bulunur. İnternette aramanızı “Oluklu kavelaler, yivli tahta çiviler ya da kılavuz raptiyeler” olarak  yaparsanız ihtiyacınız olanı bulabilirsiniz. Böyle bir proje için en sık kullanılan ebat 0.63 cm çapında ve 0.63 cm uzunluğundadır.

İlk olarak dikey desteklerin her biri içinde delikler açmanız gerekiyor. Deliklerin sonuna kadar açılmasına gerek yok. Ardından tüm çivileri deliklere yapıştırmalısınız. Eşleşen delikleri rafların uçlarına delecek ve rafları ağaç çivilerinin üzerine yapıştıracaksınız.

Kitaplık Yapmak İçin Basit Bir Plan Çizilebilir

Kitaplık yapmak için tahtayı kesmeye başlamadan önce kitaplığınızı kafanızda tasarlamalısınız. Kaç adet rafa ihtiyacınız var? Örneğin; alt raflar kitaplar için üst raf da süslemeler için kullanılabilir. Bir başka soru; rafların ne kadar uzun olmasını istiyorsunuz? Ölçüleri belirlediyseniz sıra geldi kitaplığınızın planını çizmeye… Grafik kâğıtlarını veya vektör grafik yazılımlarını kullanarak boyutları anlamaya yönelik bir plan çizebilir veya sadece bir serbest elle çizim yapabilirsiniz.

Küçük Bir Kitaplık Yapmak: Rafların Yapılışı

Bir rafı istediğiniz ölçülerde ve planladığınız şekilde kestikten sonra onu diğer raflarınızı yapmak için kullanabilirsiniz. Raflar kesildikten sonra ön kenarlarını zımpara kâğıdı ile yuvarlaklaştırmak iyi sonuçlar verir. Kitapları kaldırdığınızda ya da yerine başka şeyler koyduğunuzda, rafın ön kenarını kaplayacaktır.

Kitaplar üzerine yerleştirildiğinde kitaplık yapmak için mağazadan alınan rafların eğilmesi söz konusu olabilir. Küçük karton kapaklı kitaplar diğerlerine oranla daha hafiftir. Bu nedenle sarkma meydana gelmez. Ancak gelecekteki referans için, gözle görülür bir biçimde sarkmadan ve eğilmeden önce bir raf ne kadar dayanabilir? Bu soruyu yanıtlamak için ne tür bir ağacın kullanılacağı, rafın ne kadar ağırlık taşıyacağı ve ne kadar kalın olacağı gibi sorular hakkında fikir sahibi olmak gerekir. Bununla birlikte, bir rafın uzunluğu arttıkça, ne kadar sarkacağı yaklaşık olarak söylenebilir. Kenar başına ağırlık sabit kaldıkça bir rafın uzunluğunu ikiye çıkardığınızı varsayalım. İkiye katlanan uzunluk rafın aynı miktarda sekiz kat sarkmasına neden olur. Uzunluğu üçe katlarsanız aynı miktarda 27 kez sarkacaktır. Bunun nedeni sarkmanın rafın uzunluğunun katıyla orantısal olmasıdır.

Rafların Güçlendirilmesi

Rafları güçlendirmek için güçlendirici çubuklar kullanabilirsiniz. Güçlendirici çubuk her bir rafın arka kenarı altına eklenen 1X2’lik bir sert ağaç parçası olacaktır. Sert ağaç; meşe, akçaağaç ya da kavak olabilir. Bu, daha sert olacak ve karşılaştırılabilir yumuşak tahtalara göre vidaları daha iyi tutacaktır. Bu çubukların ikinci bir avantajı da kitaplığı duvara asmak için uygun olmalarıdır.

Uç Parçalarının Yapılması

Kitaplığınızın uç parçalarına eklenecek tahta çiviler için delikler açmanız gerekir. Delikleri dikey yapmanız yararınıza olacaktır. Böylece delikleri büyütürken ve içlerine tahta çiviler yerleştirirken tahta çiviler bir açıya yaslanmayacaktır. Daha sonra deliklerin her birinin içine marangoz yapıştırıcısı damlatmalısınız. Tahta çivilerin her birinin etrafına daha fazla yapıştırıcı sürün. Tahta çivileri sıkıca deliklerin içine bastırın. Gerektiğinde çivilere çekiçle yavaşça vurun ya da tam olarak oturduğundan emin olmak için bastırmaya devam ederken tahta çivileri döndürün. Yapıştırma işleminin ardından tahta çivilerin konumlarıyla tam olarak örtüşecek rafların uçlarındaki delikleri açmalısınız

Küçük Bir Kitaplık Yapmak: Montaj İşlemi

Bu işlemleri tamamladıktan sonra nihai montaj işlemi için artık hazırsınız. Yapıştırma işlemi yapmaya başlamadan önce her şeyin yerine oturduğundan emin olun. Deliklerinizden bazıları yanlış yerdeyse önce bunu tespit etmelisiniz. Yapıştırma işlemine bu aşamada başlamamalısınız. Delikler matkabınızla genişletilebilir ya da hesaplamalardaki delikler yanlış yerdeyse ilave delikler açılabilir.

Her şey yolundaysa, her bir deliğe füzyon yapıştırın, her mandalı daha fazla yapıştırın, her şeyi tekrar bir araya getirin ve mengenelerinizi ip halkalarından sıkın. Bu işlemi tamamladığınızda kitaplığınız hazır hale gelecektir.

Küçük bir kitaplık yapmak için görsellerle desteklenmiş daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz; Charles Platt’in kaleme aldığı ve Doç. Dr. Gamze Sart’ın Türkçeye kazandırdığı; “Make: Araçlar” adlı kitaba buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. aba Yayın tarafından yayımlanan diğer kitaplar için web sitemizi ziyaret edebilir, soru ve görüşleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.