inovasyon-yapay-zeka-ve-ekosistemlerin-gucu

İnovasyon: Yapay Zeka ve Ekosistemlerin Gücü

Yapay Zeka (AI) kavramının 21. yüzyılın en önemli ve en önemli belirleyici teknoloji olacağı çok önceden belli olmuştu. Özellikle mikro işlemcilerin 20. yüzyıla damga vurması AI kavramının 21. yüzyıla damga vuracağını bizlere göstermişti. Hayatımızın içindeki en önemli işler artık bu görünmez akıntı doğrusunda gerçekleşecek. Bu akıntıya ayak uydurmak ya da uyduramamak ise bizlere başarı ya da hüsranı getirecek.

Google, Amazon ve Apple gibi dünya devi firmaların bu anlamda yaptığı çalışmalar daha bu teknolojinin başlangıç aşamasında bile bizlere bu teknolojinin ne kadar güçlü ve etkili olduğunu göstermişti. Başlangıç aşamasında bile bu uygulamaların etki alanı ve kullanım gücü düşünebilen yapay zeka teknolojisinin bizlere gelecekteki gücünü gösteriyor.

Yapay Zeka ve Oyunlar

AI kavramının bu gelişiminden oyunlar da nasibini alacak. AI kavramı ile ortaya çıkan makine öğrenmesi oyun alanını değiştirmeyecek bununla birlikte oyunları tamamen değiştirecek. Ve beklenen bu değişim insanlığın düşündüğün çok daha hızlı bir şekilde değişecek ve hatta günümüzde bile değişmeye başlamış durumda. Gelişen bu oyun kavramı ile tüketiciler oyun üreticilerini büyük baskı altına alacak ve onlarında bu akıma ayak uydurması konusunda baskı yapacaklar.

AI kavramının Vaatleri

Yapay zekâ kavramının vaatlerinden bir tanesi de tüketici davranışlarını kontrol edebilme, sektörel eğilimler ve demografik hareketler gibi konularda topladıkları verileri analiz edebilmek. Bu analiz insan beyninin belki de hiçbir zaman algılamayacağı türde kalıpları tespit edecek. Makinelerin gidecek daha akıllı ve zeki olması onları bu doğrultu da daha karmaşık bir hale sokacak. Bu anlamda şirketler müşterilerine yolladıkları bir mail ile bile onları etkileme yetkisine sahip olacak.

Yani yapay zeka kavramı geçmişe dair anladığı her şeyi kullanacak ve geleceğe dair güvenilebilir ve doğru tahminler yürütecek. Şirketlerin bu teknolojiyi doğru kullanabilmeleri onları rakiplerine göre çok daha ileri taşıyacak ve potansiyellerini inanılmaz derecede arttıracak. Bu teknolojiye ayak uyduramayan ve kabullenemeyen şirketler ise ilerleyen dönemlerde hızlı bir çöküş gerçekleştirecek.

İnovasyon ve Silikon Vadisi

Düşünebilen yapay zeka ve inovasyon kavramları genel olarak Silikon Vadisi ile eş değer tutar. Aslında bunun içinde pek çok neden bulunmakta. Çünkü HP, Intel, Apple, Oracle, Cisco, Intuit, Google ve Facebook teknoloji devi pek çok şirket Silikon Vadisi içerisinde doğdu. Ayrıca binlerce girişimci de efsane olmak adına bu bölgeye adeta kök saldı. Silikon Vadisi içerisindeki teknolojik büyüme sadece bu bölgeyi değil hem çevresini hem de tüm dünyayı değiştirdi.

Bölge içerisindeki pek çok umut vaat eden şirket ise zamanla ekonomik sıkıntılar yüzünden battı. Bu durumda Silikon Vadisi içerisinde değişim rüzgarları sert eserken inovasyon kavramını sadece söz etmek yeterli olmadığını ortaya çıkardı. Eğer inovasyonu temel ilkelerinden biri olmak görmeyen şirketler başarıya asla ulaşamazlar.

Marc Benioff tarafından yazılan ve Doç. Dr. Gamze Sart tarafından editörlüğü yapılan Öncüler kitabına Aba Yayın resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Aba Yayın resmi Youtube kanalından da bu kitap ve Aba Yayın tarafından çıkarılmış diğer kitaplar ile ilgili bilgilendirici videolara ulaşabilirsiniz. Ayrıca günümüzde yapay zeka ve inovasyon gibi konular ile alakalı uzmanlar ile çekilmiş videolara Doç. Dr. Gamze Sart resmi Youtube kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz.