aba-yayin-liderlik-ve-takim-oyunu-adim-adim-biyogirisimcilik

Liderlik ve Takım Oyunu-Adım Adım Biyogirişimcilik

Takım oyunu pek çok konuda kişileri zafere ve başarıya götüren bir etkendir. Özellikle girişimcilik konusunda pek çok anlamda yardımcı olacak bir kavramdır. Girişimci olmak yapma ve üretmek gibi bazı kavramları ortaya çıkarmaktadır. Ama genel olarak girişimcilerin belli başlı karakter özellikleri bulunmaktadır. Risk alma, başarıya ihtiyaç duyma, uzun süre bir olaya odaklanabilme, kendi kendine karar verme ve stres ile başa çıkabilme gibi özellikler ön plana çıkmaktadır.

Ama bu durumlar genel olarak incelendiği zaman beş karakteristik özellik ortaya çıkmaktadır. Temelde deneyime açık olma, dürüstlük, duygusal durgunluk, katılımcı olmak ve yüksek motivasyon ve enerjiye sahip olmak gibi yetkinlikler tanımlanmıştır. Yüksek enerjili ve motivasyonlu kişiler ile birlikte istekli, vazgeçmeyen kişilerin girişim ekosistemi içerisinde başarılı oldukları gözlenmiştir.

Takım Oyunu ve Takım Kurabilme

Kişilerin liderlik yetkinlikleri, takım kurabilme ve takım oyuncu olabilme ile doğru orantılı bir sonuç veriyor. Bir kişiden fazla kişiden oluşan girişimlerin tek kişilik girişimlere göre 3,6 kat daha başarılı sonuç vermesi de liderlik ve takım uyumunun önemini gözler önüne seriyor. Başarısız olmak girişimlerde oldukça normal bir süreçtir. Başlangıçta her şey çok normal gözükse ve her şey başarılı devam etse bile ilerleyen dönemlerde başarısızlık bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Takım oyunu yapamama ya da takım içerisindeki anlaşmazlıklar genellikle bu başarısızlığın temel sebepleri arasında gösterilmektedir. Bu oranda yaklaşık olarak yüzde 65 gibi bir değerdir. Girişimcilik ekosistemi sistemi bazı ana üyelerden oluşmaktadır. Kurucu takım üyeleri, yatırımcılar, mentor ve danışma kurulu üyelerinden oluşmaktadır. Fakat bu model kesin ve zorunlu değildir. İçerisinde farklı kombinasyonlar olması mümkündür.

Girişimcilik Takım Uyumu ve Oyunudur

4 kişiden fazla oluşan girişim sayısı yüzde 10’dan azdır. Genel olarak 2 ya da 3 kişilik bir ekip ile girişimcilik yapılmaktadır. Girişimcilik sırasında kurucu üyelerin yanı sıra mentor veya danışma kurulunun olması projenin hızlanmasında büyük bir etken olabilmektedir. Geçmiş başarı hikayelerine bakıldığı zaman da mentor ve danışma kurlunun etkinlikleri fazlası ile ortaya çıkmaktadır. AR –GE deneyimi, istekli olma, karar verme ustaları ya da yüksek motivasyonlu kişiler ile ortaya ürün çıkarmak oldukça hızlı gelişebilir.

İletişime ve uyuma açık olan kişilerin de ekip içerisinde olması AR – GE kadar anlamlı ve hızlandırıcı bir etki ortaya çıkaracaktır. Vazgeçmemek ve istikrarlı olmak bir girişimci için en uygun ve önemli karakter özelliği olarak görülebilir. Liderlik özellikleri girişimin ilerlemesi ya da durması gibi konularda oldukça etkileyicidir. Ayrıca her takımda sadece 1 yıldız oyuncu olması da son derece kritiktir. Bu kişi takımın her türlü ilerleyişine yön vermeli ve iletişime açık olmalıdır.

Ayrıca lider kişinin iyi bir eğitim geçmişinin olması onu ön plana çıkaracak ve takımın ona olan güvenini artıracak bir etken olabilir. İyi bir iş geçmişi de aynı şekilde etkin olabilir. Bir fikrin fırsata dönüşünde sadece iyi bir lider takım oyunundan ihtiyaçları belirleme konusunda ilerletici olabilir. Bu durumda da takım oyunu ve liderin becerileri ile ancak bir girişim gerçeğe dönüşebilir.

Aba Yayın tarafından çıkartılan ve alanında bir ilk olan Adım Adım Biyogirişimcilik kitabına Aba Yayın resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Aba Yayın resmi YouTube kanalından satın almak istediğiniz kitaplar ile ilgili açıklamalara ulaşabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart resmi internet sitesinden takım oyunu ve biyogirişimcilik gibi konular ile alakalı makalelere ulaşabilirsiniz. Gamze Sart resmi Youtube kanalından ise benzer konular ile ilgili uzman kişiler ile birlikte çekilmiş videolara ulaşmanız da mümkündür.