Daha Çok Kitap Okumak İsteyenler İçin Tavsiyeler

Spor yapmak,  düzenli uyumak, gününü programlamak, düzenli kitap okumak gibi aslında hepimizin yapması gereken fakat ilgili motivasyonu veya doğru zamanı programlayamadığımız için hayatımıza oturtamadığımız bazı alışkanlıkları edinmek istiyorsanız bu yazı size rehber olacaktır. Elbette ki önünüze çıkan ‘engelleri’ aşmanın bir yolu olacaktır. Gelin size motivasyonunuzu sağlamanıza yarayacak tüm bilgileri aktaralım.

1.İlk adım olarak mantıklı hedefler oluşturun, ulaşabileceğiniz gerçekçi hedefler olması gerektiğini unutmayın.

Kitap okuma alışkanlığınız yok ise ve bu alışkanlığı hem edinmek hem de daha fazla kitap okumak gibi bir hedefiniz var ise kendinize önce yapabileceğiniz hedefler belirleyin. Kitap okuma alışkanlığını edinmeniz için kendinize zaman tanıyın. Öncelikle günlük sonra haftalık sonra aylık sonra belirli periyotlarda gerçekleştirebileceğiniz hedefler koyun. Günlük 25 sayfa, haftalık ortalama 200 sayfa, aylık ortalama bir kitap bitirmek gibi hedefler ile başlayın. Yapamayacağınız rakamlar ile yola çıkmanız motivasyon kaybına neden olur ve gerçekleştiremediğiniz rakamlar sizi hedefinizden soğutabilir.

2.İlginizi çekmeyen kitaplar rafa!

Kitap okumanın size keyif vermesi gerektiğini unutmayın. Bunu bir zorunluluk olarak değil keyifli ve sağlıklı bir zaman geçirmek gibi düşünün. Sizi kitap okuma alışkanlığından soğutacak veya alışkanlığınızı yavaşlatacak herhangi bir eylem üzerinde ısrarcı olmayın. İlgi alanınız olmayan ve okudukça kendinizi iyi hissetmediğiniz kitapları rafa kaldırın.

3.Kendinizi tanıyarak kitap alın.

Bilim kurgu seviyor olabilirsiniz veya öyküler, romanlar hatta şiirler… Kitap türlerinde kendinizi elbette sınırlamayın ama spesifik olarak sevdiğiniz türleri okuyarak bu alışkanlığı edinmenizde fayda var. Sevdiğiniz kitabı okurken geçen zamanı anlamamanıza neden olacaktır. Kendinizi tanıyın, kitap alın ve o dünyada yaşamak için kendinize zaman ayırın.

4.Kitap okumak için diğer zamanlarınızda kısın. Kitaba zaman ayırın.

Hepimizin hayalidir, işten çıkıp veya okuldan çıkıp eve gidip sıcak bir içecek ile merak ettiğiniz dizinin yeni bölümünü izlemek ve yeni çıkan sezonu bitirmek. Peki, bir sezon dizi izlemek yerine 1 bölüm dizi ve günlük 25-30 sayfalık kitap okuyun desek? Bu sizi üzüyorsa kendinizde sorgulamanız gereken bir şeyler var demektir. Diğer aktivitelerinizden de kısıp kitap okumak için kendinize zaman ayırabilirsiniz. Daha az internette zaman geçirin, daha az dizi izleyin, daha az dışarıda zaman geçirin. Diğer hobilerinizi de etkilemesine izin vermeden zaman planlamanızı yaparak kitap okumaya zaman ayırın.

5.Kitap okumak için gereken ortamı kendinize sağlayın.

Kitap okurken yaşayacağınız hayal alemi çok çabuk dağılabileceği için dikkatinizi dağıtmayacak bir ortam edinin. Telefonunuzu sessize alın, televizyonu kapatın, çok çok aydınlık olmayan bir ortamda bulunan ve ilk sayfadan itibaren hedefinizi gerçekleştirene kadar dikkatinizin dağılmamasını sağlayın.

6.Kitap okurken zamanla yarışmayın.

Hedeflerinize koşarken kendinizle ve zamanla savaşırsanız bu size zevk vermez aynı zamanda bunu alışkanlık haline getirmekten kaçınabilirsiniz. Her kitap bitimi sonucu yorulmuş hissedersiniz. Kendinizi zaman ve sayfa baskısına sokmadan keyif alarak kitap okumayı öğrenmeniz gerekmektedir.

7.Rasyonel hedeflerinizi paylaşmaktan kaçının.

Çevrenize, ailenize veya sosyal medya hesaplarınızda her şeyi paylaştığımız gibi alışkanlıklarımızı da paylaşırız. Fakat hedeflerinizin size özel olmasına izin verin. Sayfa sayısı, gün sayısı veya aylık kitap hedefinizi paylaşmak yerine sadece nasıl kitaplar okuduğunuzu paylaşın. Daha önce bu kitabı okumuş olan insanlarla kitap üzerinde tartışın, görüşlerini alın eleştirin. Bu kitabı bitirdikten sonra hangi kitaba devam ettiklerini sorun. Seri kitaplar ise gerekli araştırmaları yaptıktan sonra kitap okumanın ne kadar faydalı olup olmayacağı konusunda bilgi alışverişlerinde bulunun. Okuduğunuz kitabı ve bilgileri kendinize saklamayın. Kitap da olsa bilgi paylaştıkça çoğalır ve daha çok şey öğrenirsiniz.