otizmli-bireylerin-davranislari-esya-iliskisi

Otizmli Bireylerin Davranışları: Eşya İlişkisi

Otizmli bireylerin davranışları çevrelerinde yer alan eşyalarla olan ilişkilerinde de dikkat çekici olabilir. Otizmli birey, çevresindeki eşya ve diğer nesnelere karşı uygun olmayan bağlanımlar gösterebilmektedir. Otizmli olmayan bir çocuk herhangi bir oyuncağı, oyuncağın yapılış amacına uygun olarak kullanır. Ancak otizmli olan çocuk, elindeki oyuncağın farklı bir noktasına odaklanarak bu noktaya ilgi gösterebilir. Oyuncak arabayı yerde sürmek yerine eline alarak tekerleklerini havada saatlerce döndürebilir. Bir ayakkabı bağcığını elinde saatlerce sıkılmadan sallayabilir. Normal davranışlardan farklı olarak, nesnelerin gerçek amacından farklı bir kullanımda bulunurlar. Nesnelerin aksesuarları ile ya da ilgilerini çeken parçaları ile oynayabilirler.

Otizmli Bireylerin Davranışları: Nesneler

Otizmli olan bireyler nesnelerin parçaları ile sürekli olan ilgilenebilirler. Bir kapı kolu ya da giysinin düğmeleri ile sıkılmadan uğraşabilirler. Aynı şekilde vücut parçaları da ilgilerini çekebilmektedir. Kendi parmakları ile sürekli olarak oynayabilirler. Kendi ellerine bakıp durabilirler. Koleksiyonculuk davranışı otizmli bireylerde görülebilmektedir. Nesnelere karşı aşırı bir düşkünlük mevcuttur. Değersiz olan bir nesneyi ciddi anlamda önemseyerek bu nesneyi sürekli olarak yanlarında taşıyabilirler. Bu davranış takıntı şeklinde de süreklilik arz edebilir. Bu durum yalnızca nesneler için geçerli olmayıp, aynı şekilde herhangi bir hareket için de görülebilir. Kapının sürekli olarak açılıp kapanması, bir vantilatörün dönüşünü seyretme ve bir oyuncak arabanın tekerlerinin hareket etmesi otizmli birey için dikkat çekici eylemlerdir.

Nesnelere Olan Aşırı İlgi Durumu

Otizmli bireylerin davranışları ilgi gösterilebilecek alanların kısıtlı olması durumunda da kendini gösterebilmektedir. Asansöre ilgi duyulması ya da aniden trene ilgi gösterilmesi, görülen diğer ilgi durumları arasında yer almaktadır. Otizmli bir birey, günlük rutinlerine oldukça bağlıdır. Günlük yaşamlarındaki herhangi bir değişiklik karşısında tutumları sert olabilir. Otizmli bireylerin, nesnelere ya da rutinlere olan bağlılıkları, otizmli bireylerin aileleri için zor bir durum sayılabilir. Günlük rutinlerinde meydana gelen bir sapma, bireyin öfke nöbeti geçirmesine yol açabilmektedir. Otizmli bireylerin aynılık konusunda ısrarı, değişime olan tepkisine paralel bir seyir göstermektedir. Otizmli bireylerin davranışları günlük yaşamdaki ritüelleri mantıksız bir şekilde devam ettirmesi ile farklılık göstermektedir. Hatta bu ritüeller değişik takıntıları da beraberinde getirebilmektedir.