Risk Sermayesi Nedir? Adım Adım Biyogirişimcilik

Risk sermayesi mevcut ortamda yaratıcı olarak kabul edilen bir fikrin, fikir sahibi tarafından maddi anlamda piyasaya sunulma imkanı olmadığında söz konusu olmaktadır. Girişim sermayesi olarak da adlandırılan bu sermaye biçiminde amaç, ihtiyaç duyulan bir fikrin araştırma geliştirme aşamasından üretim ve pazarlama aşamasına kadar olan süreçteki sermaye ihtiyacını karşılamaktır. Bu süreçteki fon ihtiyacını karşılamak için kaynak fazlası olanların süreci fonlaması beklenmektedir. Risk almaya hazır olan sermaye sahiplerinin, yeni fikir sahibi olanlara vermeye hazır oldukları sermayeyi, girişim sermayesi kavramı açıklamaktadır. Dinamik bir sermaye akışına ihtiyaç duyulan günümüzde, yeni bir fikre sahip olanların ve küçük ya da orta ölçekli işletmelerin girişim sermayesine başvurabildikleri görülmektedir.

Girişim Sermayesi Gerçekten Riskli Mi?

Girişim risk sermayesi Nedir sorusunun cevabında bu tür sermayenin riskli olduğu zaten anlaşılmaktadır. Yeni bir girişime güvenerek yapılan bir yatırım, bazı durumlarda başarısız olurken bazı durumlarda da oldukça başarılı olmaktadır. Küçük bir sermaye ile ortaya çıkan ve gelişen bir fikir, yatırım yapanlara uzun vadede önemli ölçüde karlar getirebilir. Ancak bir ihtimal olarak da yeni üretilen bir ürün piyasada tutunmayı başaramayabilir. Bu durum, girişim sermayesinin riskini yansıtmaktadır. Sermayenin geri dönüş sağlamaması yatırımcının zarar etmesine yol açabilmektedir.

Risk Sermayesi Yatırımları Nelerdir?

Risk sermayesi yatırımları nelerdir sorusuna karşılık farklı yatırım araçları ve yöntemleri açıklanabilir. Girişim sermayesi sunan kişiler, bu iyiliklerinin karşılığı olarak şirketin belirli bir hissesini girişimciden alabilmektedir. Yatırımcılar normal şartlarda girişim sermayesi sağlama fikrini çok sevmeyebilir. Toplam yatırımlar arasında bu tür yatırımların oranı bu nedenle çok yüksek değildir. Bankaların yeni kurulan bir girişimi riskli bulmaları sonucunda, fikir sahipleri banka gibi sağlam kuruluşlardan destek almakta zorlanmaktadırlar.

Melek yatırımcıların gelecek vadeden fikir ya da işletmelere sermaye koyarak destek olmaları, yepyeni ürünlerin ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Girişim sermayesi almak isteyen girişimcilerin, melek yatırımcıları yatırım yapma konusunda ikna etmeleri gerekmektedir. Bu ikna süreci başarı ile sonuçlanırsa, yeni bir fikrin fonlanması kolaylaşacaktır. Risk sermayesi için yatırım süreci birkaç aşamadan meydana gelmektedir. Bu aşamalar olumlu sonuçlandığı takdirde yeni bir fikrin ortaya çıkması için gerekli olan sermaye sağlanacaktır.

Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Aba Yayınevi tarafından basılan ve satışa sunulan ADIM ADIM BİYOGİRİŞİMCİLİK: BİYOTEKNOLOJİ GİRİŞİMCİ VE YATIRIMCILARINA YOL HARİTASI kitabına ulaşabilirsiniz.