abayayın-adim-adim-biyogirisimcilik-uretim-alaninda-yetkinli

Adım Adım Biyogirişimcilik-Üretim Alanında Yetkinlik Nedir?

Yetkinlik nedir sorusuna genel olarak şöyle bir cevap vermek mümkündür: Yetkinlik, herhangi bir sektörde üstlenilen görevlerin yüksek performansla yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulan bilgi, beceri ve bakış açısıdır. Üretim alanında yetkinlik de aynı doğrultuda bir kavramı anlatmaktadır. Üretim için öncelikli alanların belirlenmesi, ihracatı artırmaya yönelik tespitlerin yapılması ve altyapı elde edilmesi oldukça önemlidir.

Biyoteknoloji alanında yapılan üretimlerde de aynı koşullara dikkat edilmelidir. Biyoteknoloji alanında yapılan her üretim için farklı üretim tesis oluşturulması gerekmeyebilir. Bunun yerine kiralanabilir açık laboratuvar sistemleri yeterli olabilir. Her farklı üretim için biyoüretim tesisleri kurmak oldukça maliyetli olacaktır. Böyle bir maliyete de her girişimcinin katlanması mümkün değildir.

Üretimde Yetkinlik Nedir? Biyoteknoloji Üretimleri Nasıl Yapılmalıdır?

Yetkinlik nedir sorusu kadar biyoteknoloji alanındaki üretim alanlarından nasıl faydalanılması gerektiği sorusu da merak edilmektedir. Biyoteknoloji alanında üretim yapmak için kurulan üretim alanları yüksek maliyetleri ile dikkat çekmektedir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde 7000 m² alanda 100 kişinin çalışacağı bir tesisin 2005 yılında 10 milyon dolarlık bir maliyete yol açtığı görülmüştür. Aynı durum Avrupa’daki üretim tesisleri için de geçerlidir. Bu durumda biyoteknoloji firmalarının işletim maliyetlerini düşürmeye çalıştıkları görülmektedir. Bu firmalar daha düşük maliyetli bölgelerde tesisleşmeye çalışmaktadırlar. Bunun dışında, mevcut olan bir biyoteknoloji tesisini kiraladıkları da görülmektedir. Üretim maliyetleri, biyoteknoloji gibi önemli bir alanda yapılan üretimlerde farklı üretim metotlarına başvurmayı zorunlu kılmaktadır.

Üretim Yetkinliği Neler Kazandırır?

Üretim yetkinliği katma değeri yüksek ve teknolojik olan ürünlerin üretilmesinde kolaylık sağlamaktadır. Pazarlanabilir yani evrensel boyutta rekabet edebilir ürünlerin üretilmesi, üretim alanında elde edilen yetkinlikle mümkün olmaktadır. Biyoteknoloji alanında üretim tesislerinin yüksek maliyetler içermesi, üretilmesi planlanan ürünlerin doğru bir şekilde pazarlanmasını da gerektirmektedir. Son yıllarda, yüksek maliyetlerden bir nebze olsun kaçınabilmek için üretim tesislerinin daha düşük maliyetle tesis kurmaya imkan tanıyan ülkelerde kuruldukları görülmektedir.

Dünya genelinde biyoteknoloji alanında araştırma geliştirme faaliyetlerinin yapılması ve bunun sonunda üretimlerin gerçekleşebilmesi için devlet destekli olarak kurulan üretim tesisleri de bulunmaktadır. Bu tür alanlarda biyoüretime konu olan her türlü üretim için yeterli ekipmanlar yer almaktadır. Farklı farklı üretim tesisleri kurmak yerine, her üretimi destekleyebilen üretim alanları kurmak daha avantajlı olmaktadır. Yetkinlik nedir sorusu, üretim alanında yetkinliğin ne kadar önemli olduğunu göstererek biyoteknoloji alanında yapılan yatırımların verimli olmasını sağlamaktadır.

Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Aba Yayınevi tarafından basılan ve satışa sunulan ADIM ADIM BİYOGİRİŞİMCİLİK: BİYOTEKNOLOJİ GİRİŞİMCİ VE YATIRIMCILARINA YOL HARİTASI kitabına ulaşabilirsiniz.