Eğitim veya iş hayatını stresinden kurtulmak, kendine zaman ayırmak için bireyler kendi yeteneklerine göre hobi edinirler. Aslında herkesin karakteristik özelliğine göre değişkenlik gösteren hobiler arasından kişiye en çok fayda sağlayan hobinin kitap okumak olduğunu söylememize gerek bile olmadığını iletebiliriz.
Dünya üzerinde yapılan araştırmalar sonucu medeni toplumların, kültür seviyesi yüksek ve refah seviyesi yüksek toplumların diğer toplumlara göre daha çok kitap okuduğudur. Dünya’ya olan bakış açısı, perspektifi, global düşünebilmesi, hayal gücü, yaratıcılık, sorumluluk, araştırma gibi saymakla bitiremeyeceğimiz ve bunların hepsinin sonucunda her zaman farklı bir şey öğrendiğimiz kitapların faydalarını saymakla bitiremeyiz. Sadece kendimizi geliştirmemiz için değil aynı zamanda sağlığımıza da kitap okumak iyi gelmektedir.
1- Stres ve Yorgunluk İle Başa Çıkmak
İş veya okul hayatınızın temposundan sonra tüm stresinizi ve yorgunluğunuzu atacağınız şey sadece ılık bir duş almak değil, yatmadan önce 25-30 sayfa kitap okumaktır. Zihinsel arınmaya yardımcı olan bu eylem aynı zamanda uyumadan önce bedeninizin dinlenmesine de yardımcı olur.
2- Kelime Dağarcığınız Gelişir
İletişim becerilerinize çok hızlı etki edecek eylemlerden biridir kitap okumak. Okuduğumuz kitapta sadece günlük diyaloglar olmadığından, bilmediğimiz kelimeleri, daha önce denk gelmediğimiz ifadeleri öğrenmemize katkı sağlar. Günlük iletişimimiz veya fikir alışverişlerinde daha çoğul konuşmanızı sağlar. Bu da sosyal statünüze şık bir etki bırakır.
3- Unutkanlığınızı Kontrol Altına Alır
Kitap okumak zihninizi diri tutacağı için bir egzersiz olarak da kitapları hayatınıza alabilirsiniz. Düzenli kitap okuyan, zihin egzersizi yapan ve kelime dağarcığını sürekli genişleten insanların alzheimer’a yakalanma riski diğer insanlara göre %50 daha azdır.
4- Uyuma Problemi
Uykuya dalma konusunda huzursuzluk çeken bireylere uzmanlar genelde kitap okuması gerektiğini söyler. Zihinde yapılan egzersizler ister istemez zihni yoracak ve bu süreç boyunda yatakta hareketsiz kaldığınız için vücudunuz dinlenecektir. Daha rahat uykuya dalma konusunda bilgili bir yardımcıdır kitap okumak.
5- Çocuklarınıza Rol Model Olun!
Çocukların okuldan sonra geçirdiği tüm zamanı ailesinin yanıdır ve psikolojik olarak rol modelleri anne ve babadır. Sizin kitap okumanız, kitap okuma alışkanlığını edinmeniz çocuğunuza da eğitici bir örnek olacaktır. Kendileriyle bile kitap okuma saatleri yapabilirsiniz.
6- Öz Güveninizi Tazeler
Her okuduğunuz kitaptan öğreneceğiniz şeyler farklı ve özgündür. Sosyal çevrenizde bilgi sahibi olmanız, vereceğiniz örneklerin tarihte yeri olması veya popüler bir bilgisinin gerçeğini biliyor olmanız sizin öz güveninizi tazeleyecektir.
7- Pratik Zeka Egzersizi
Pratik düşünmek için beyninizin hızlı ve mantıklı çalışması gerekmektedir. Kitap okuduğunuz süre boyunca okuduğunuzu anlama arasındaki zaman git gide hızlanır ve karar verme, düşünme, anlama gibi mekanizmalarınız diğer insanlara göre daha hızlı çalışır. Bu da sizi kriz anında daha hızlı ve daha mantıklı karar vermenizi sağlar..
8- Daha Zeki Biri Olun
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucu, düzenli olarak kitap okuyan insanların beyinleri yeni nöronların oluşmasına katkı sağladığını öğrenmişlerdir. Ne kadar çok ve düzenli olarak kitap okursanız o kadar zeki ve eşsiz bir birey olarak kendinizi hayata hazırlarsınız.
9-Beğenilmeme İhtimali Olmayan Bir Hediye Yaratın
Her şeyi bu kadar hızlı yaşadığımız ve tükettiğimiz bir zamanda bazen hediye bakmaya zaman bile bulamıyoruz. Kişilerin neyi beğenip beğenmeyeceği konusunda çok kararsızsanız ona bir kitap alın, hem ona unutamayacağı tecrübeler yaşatmış olursunuz hem de beğenilmeme riskini ortadan kaldırmış olursunuz.