Arduino Nedir ve Nasıl Öğrenilir?

Arduino Nedir ve Nasıl Öğrenilir?

Arduino, son yılların yükselen kavramlarından biri ve hatta tüm yaş gruplarının ilgi odağında diyebiliriz. Kısa süre öncesine kadar tek başına üretilmesi çok zor ya da imkansız gibi görünen pek çok alet Arduino setleriyle üretilebiliyor. Hafıza oyunu ya da hava durumu istasyonu gibi kompleks sistemleri Arduino ile ortaya çıkarmak mümkün. Peki ama nasıl?

Arduino Platformu

Öncelikle Arduinonun fiziksel bir programlama platformu olduğunu söyleyelim. Platform yazılım ve donanım olmak üzere iki temel bölüme ayrılır. Platformu oluşturan birimlere Arduino kartı adı verilir. Her bir Arduino kartı mikrodenetleyici içerir. Bu mikrodenetleyiciler Arduino sisteminin görünmez kısmında yer alırlar ve bir anlamda gizli görev yürütürler. Arduino yapımının özelliği bu kartlar önceden programlanmış olmasından kaynaklanır. Yani belli şartlar altında belli komutlar vermek üzere programlanmış birim parçalardır. Bu ayrı ayrı programlanmış parçaları bir araya getirerek daha gelişmiş sistemler kurma işlemi Arduimo pratiğidir. Bu nedenle uygulayanlar sıfırdan kod yazmaya gerek kalmadan program destekli makineler üretebilirler. 

Arduino doğası gereği onunla meşgul olan kişiyi projesini tamamlamaya zorlasa da ve sıfırdan kodlama yapmaya gerek bırakmasa da sanıldığı kadar kolay değil. Pratik sırasında hangi parçaların birleşmesi gerektiği ya da hangi kodların işlenmesi gerektiği gibi pek çok soru doğacaktır. Bu noktada iyi bir yol gösterici hem projenin başarıyla tamamlanmasını hem de bir üst seviye için gereken eğitimin tamamlamasını sağlar. Bu bir kurs, atölye ya da kitap olabilir. Bu deneyimi kendi kendine yaşamak isteyenler, saat bağımlılığı olmadan öğrenimine devam etmek isteyenler ya da bir kurs ya da grup yerine kendi seçtikleri programa göre öğrenmek isteyenlerin tercihi ise genellikle kitaplar oluyor.

Arduino Proje El Kitabı

Bir Arduino Proje El Kitabı ile uygulamalı eğitimleri yapabilir, istediğinizde tekrar edebilir ya da içinizden gelen herhangi bir projeye başlayabilirsiniz. İşin sırrı mikrodenetleyicileri iyi kavrayabilmektedir. Giriş niteliğindeki bir kitapla mikrodenetleyicilerin çalışma prensibini öğrenir, kendi projenizi az sayıda bileşen, bir Arduino ve bir bilgisayar kullanarak tamamlayabilirsiniz. Bu öğrenmenin sonunda ise programlama hakkında belirli bilgilere sahip olarak bir üst seviye için hazır olursunuz. Bu aşamada heyecanınızı dinç tutacak, sizi yormadan öğrenmenizi sağlayan, farklı alternatifler deneyebileceğiniz bir el kitabı işinize çok yarayacaktır. Tek başınıza üretmeniz zor olan hava durumu istasyonu, sensörlü alarm gibi sistemleri kitabınızdaki talimatlara uyarak, örnekleri inceleyerek ve resimleri gözden geçirerek üretebilirsiniz. Hatta bu öğrenme aktivitenize bir disko topu üreterek eğlence de katabilirsiniz. Eğer siz de bir Arduino-sever iseniz başlamak için Arduino Proje El Kitabı ‘na göz atabilirsiniz. Şimdiden keyifli bir öğrenme serüveni dileriz!

Kaynak;