Çocuklar İçin Uygun Atölye Çalışma Alanları Nasıl Olmalı?

Çocuklar İçin Uygun Atölye Çalışma Alanları Nasıl Olmalı?

Çocuklar İçin Atölye Programları Yapılırken Nelere Odaklanmak Gerek?

Çocuklar için atölyeler seçilirken kullanılan teknikler ve materyaller ilgi çekici ve eğlenceli olmalı. Unutmayın çocuklar oraya sadece öğrenmek için değil aynı zamanda eğlenmek için de gidiyor. Endişelenmeden yaratıcılıklarını keşfetmelerini teşvik ederek çocukların kendi gelişim yollarında aşama kaydettiklerini görmek her anne baba için unutulmaz bir deneyimdir

Kullanılan sanat teknikleri çocukların anlayacağı bir dilden konuşmalı. Ayrıca çocukları sanat atölyelerine götürürken onun yaşına uyup uymayacağına, kişisel zevkleriyle uyuşup uyuşmayacağına da dikkat etmek gerekir.

Çocuklar İçin Uygun Atölye Ortamları

Okul çağında bir çocuğunuz varsa atölyeleri onu sıkmayacak şekilde planlamalısınız. Her gün okul çıkışı bir atölyeye katılmak çocukları bu tür etkinliklerden uzaklaştırabilir. Tek seferlik atölyeler daha büyük çocuklar için daha uygundur ancak yine de sürece yayılan atölyeler çocuklardaki merak ve keşif duygusunu artırır. Okula giden çocuklar için haftada bir kez bir atölyeye katılmak yeterli olabilir. Evde eğitim gören çocuklar için ise gündüz atölyeleri en uygun seçenek olacaktır.

Küçük Yaş Grupları İçin

Küçük yaş grupları için daha sakin, arkadaş canlısı ve en önemlisi oyun yoluyla atölyeler en iyisidir. Küçük yaş gruplarının dikkat süreleri daha kısa olduğu için atölye konusu ve ele alınış biçimi mümkün olduğunda eğlence dolu olmalı. Unutmayın küçük yaşlar anı yaşarlar! Bireysel ilgi özellikle küçük yaşta çok önemlidir. Atölye yürütücüsünün her çocukla birebir ilgi kurması çocukların dikkatini sağlamakta fayda sağlar.

Ayrıca atölye ortamı sıcak, mutlu, güvenli ve evindeymiş gibi hissiyatı vermelidir. Küçük yaşlar genellikle atölyelere anne ve babalarıyla katılırlar. Anne babadan uzaklaşmasını ve sosyalleşmesini sağlamanın en güvenilir yolu çocuklara ev gibi bir ortam sunmak olabilir.

Atölye Yürütücüsü Nasıl Davranmalı?

İyi bir atölye yürütücüsünün pedagojik bilgisi olmalı ve çocukların anlayacağı dilden konuşabilmeli. Her çocuğun kendisini ona özgü şekilde ifade etmesine izin vererek yaratıcı düşünmelerini teşvik etmeli, duygularını ve hayal gücünü açığı çıkarmasını sağlamalıdır. 

Her çocukla diyaloglar kurarak ve onların da kendi içinde sohbet etmesini sağlayarak fikirlerini ve düşüncelerini ifade etmesine rehberlik etmeli.

En önemlisi de çocukların hata yapmaktan çekinmemesini sağlayabilmektir. İşte bu yüzden çocuklarla çalışan atölye yürütücüleri bazı gelişimsel bilgilerin farkında olmalıdır. 

Bitmiş eserleri gösterip kopyalatmak yerine çocukların kendi geliştirdikleri teknikleriyle daha özgün ve biricik ürünler çıkartmalarını sağlamak önemlidir.

References.