aba-yayın-yaraticilik-dogustan-mi-gelir

Yaratıcılık Doğuştan mı Gelir?

Yaratıcılık kabiliyeti ile ilgili olarak en çok merak edilenlerin başında yaratıcılık doğuştan mı gelir sorusu bulunmaktadır. Aslında bu düşünceye bir nebze katılmamak bazı açılardan mümkün değildir. Ancak yaratıcılığın gelişimi için ebeveynlerin çocuklardaki özgür hareket etme isteğini engellememeleri oldukça önemlidir. Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren merak duyguları oldukça yüksektir.  Bu merak duygusunu beslemeyen yaşam tarzları ise zamanla yaratıcılık yeteneğinin körelmesine yol açmaktadır. Durum böyle olunca, ebeveynlere düşenin yaratıcılığın önünü açmak olduğu söylenebilir. Yaratıcılık olgusu, ancak doğru bir şekilde beslenebildiği zaman kendine gelişme ortamı bulabilmektedir.

Yaratıcılık Doğuştan mı Gelir? Ebeveynler Ne Yapmalı?

Yaratıcılığın gelişmesinde ebeveynlere çok bir şey düşmüyor aslında. Ebeveynler sadece, çocukların yaratıcılık yeteneklerinin önünde durmasalar dahi yeterlidir. Çocukların doğuştan gelen ilgi ve merakları, mevcut yaratıcılıklarını zaten geliştirmektedir. Ebeveynler, yaratıcılığı öğretmeye çaba göstermeliler. Çünkü buna gerçekten gerek yoktur.

Yaratıcığı öğretmek kavramı, çocuklara yaratıcılık adına bazı değişmez kuralları öğretmekse bu durum zaten başlı başına doğru değildir. Yaratıcılık doğuştan mı gelir sorusunun cevabını bir nebze destekleyen bu düşünceye cevap olarak, yaratıcılığın sonradan beslenebileceği söylenebilir. Bu durumda anne ve babaların geride durmaları ve çocukların doğal meraklarının egemen olmasına izin vermeleri gerekmektedir.

Bazı ailelerin katı bir yapıya sahip olmaları, çocukların yaratıcılık kabiliyetlerine doğrudan zarar vermektedir. Bu süreç bir çiftçi ya da bahçıvanın çiçeği sağlıklı yetiştirmesi için ona uygun bir ortam hazırlamasına benzetilebilir.

O Zaman, Yaratıcılık Öğrenilebilir mi?

Evet, yaratıcılığın önüne engeller koymadığınızda zamanla yaratıcılığın geliştiğine tanık olabilirsiniz. Aslında bu süreç tam da öğrenme olarak adlandırılmamaktadır. Var olan bir şeyin ortaya çıkması ve gelişmesi olarak tanımlamak daha doğrudur.

Özel bir çaba gerektirmemekle birlikte bazı çalışmaları yapmak da gelişim sürecine katkı sağlamaktadır. Düşünmeyi ve üretmeyi hedefleyen eğitimler her zaman için yaratıcılığın gelişmesine zemin hazırlamaktadır. Yaratıcılığın evlerde ve okullarda geliştirilmesi pek de kolay bir süreç değildir. Yeni nesil için teknolojiyi doğru bir şekilde kullanmak, sürecin daha verimli olarak gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır.

Yaratıcılık doğuştan mı gelir sorusuna detaylı bir cevap arıyorsanız Google Books üzerinden Yaşam Boyu Anaokulu kitabına ulaşabilirsiniz. İlgi çekici diğer yayınlara ise aba Yayın web sitesi üzerinden göz atabilirsiniz.