Yaşımız ilerledikçe beyinlerimiz, tanıdık kalıp ve rutinlere giderek daha fazla hapsoluyor. Buna karşın iş dünyasının başlıca gereksinimleri arasında yer alan “problem çözebilme” yeteneğinin temelinde yaratıcı düşünme yetisi yatar. Toplantı ve strateji üzerine konuşulan ortamlarda “daha yaratıcı olmamız lazım” denildiğine hemen hepimiz şahit olmuşuzdur.
Temel olarak yaratıcılığın sınırları keskin hatlara sahip olmadığı için bu noktada yapılacak çıkarımlar biraz havada kalabilir. Her ne kadar beynimizin düşünme fonksiyonunun, yıllar ilerledikçe “kendi yarattığı” bu konfor alanından çıkması zor olsa da beynimizi bu yönde eğitmek hala mümkün.
Yaratıcı Düşünme
Yeni bir fikirle ortaya çıktığımızda, bu süre zarfında kullandığımız süreçtir. Daha önce birleştirilmeyen fikirlerin birleştirilmesidir. Örneğin beyin fırtınası yaratıcı bir düşünce biçimidir: Yeni bir tane oluşturabilmek için başka insanlarla etkileşim kurarak onların fikirlerini kendi fikirlerinize birleştirerek bir üst boyuta taşıyabilir. Bu noktada herkes birbirinin fikrini kendisi için bir ilham kaynağı olarak kullanır. Her ne kadar uzun zaman alsa da beyin fırtınası gibi tekniklerden yararlanmadan yaratıcı düşünme geliştirilebilir. Bir şeyi farklı bir şekilde düşünmenize neden olan bir durum ya da kıvılcımla beraber düşünce şeklinizde değişim olsa da bu değişimin temellerinin atılması zaman alacaktır.
Yaratıcılığı günlük hayata adapte ederek uygulamak gerek sosyal gerekse de iş hayatında gelecekte elde edeceğiniz başarıların kapısını açabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yaşamınızdaki yaratıcılığı uygulamaya çalışırken kendinizi özgür hissedebilmektir. Yaratıcılık, potansiyelinizden en fazlasını elde etmek için hayal gücünüzü genişletebilme gücüne sahip.
Hayatınıza ufak dokunuşlar yaparak yaratıcı düşünme yetinizi geliştirebilirsiniz:
Risk Almak: Maceracı ve yaşamın zorluklarına hazır olup, bu şartlarda atak davranabilmek sizi yaratıcılık konusunda için bir adım öne çıkarır.
Düzenli Olarak “Neden” Sorusunu Sormak: Meraklı olmak ve her zaman nedensellik aramak yaratıcılığın kapılarını açtığı gibi önemli imkanlar da yaratabilir.
Çok Sayıda Fikir Üretmek: Olası risk ve beklenmeyen durumlara karşı çok sayıda alternatif çözüm üreterek benzersiz, beklenmeyen ve sıra dışı bir yol keşfedilebilir.
Hayal Kurmak: Her gün düzenli olarak kısa süreli de olsa hayal kurmak, ufkunuzu genişletmek ve orada yeni yollar keşfetmek için zihninizi serbest bırakır. Bu sayede sakin bir şekilde projeniz ya da amaçladığınız herhangi bir üretim sürecinde ilerleyebilirsiniz.
Bol Bol Okumak: Üretim sürecine girmeden ya da ara verdiğinizde içerisinde bulunduğunuz andan sizi uzaklaştıracak, farklı bir tarzda kitap okumak hayal gücünüzü besleyebilir ve güçlü bir yaratıcı düşünce sistemi geliştirmenize yardımcı olabilir.
Kaynakça:
- https://www.forbes.com/sites/quora/2018/02/16/everyone-tells-you-to-think-outside-the-box-heres-how-to-actually-do-it/#33028c66674e
- https://www.potential.com/articles/creative-thinking/