Maker Hareketi Çocukları Hangi Alanlarda Etkiliyor?

Maker Hareketi Çocukları Hangi Alanlarda Etkiliyor?

Teknolojiden etkilenen ve onu ileriye taşıyacak bir “kendin yap” topluluğu olan Maker hareketi ile çocuklar teknoloji ile güvenle etkileşime girebilir hale geldiler. Aileler çocuklarını internet, akıllı cihaz veya diğer teknolojik aletlerden korumak yerine maker atölyelerine yönlendirmeye başladı. Bu durumun birçok nedeni var. İlk olarak içerisinde bulunduğumuz çağa adapte olmaları ve geleceğin dünyasına hazırlanmaları için çocukların teknolojiyle içli dışlı olurken aynı zamanda sürdürülebilir bir çevre yaratmayı da öğrenmesi gerekiyor. Maker hareketinin çocukları etkilediği diğer alanları yazımızın devamında okuyabilirsiniz. 

Üretim ve Gelişim

Telefon numaralarını ezberlemek zorunda kalmadığımız, sanal asistanlarımızın ve hatta kendi kendine otomatik olarak sürülen taşıtların olduğu modern dönemde bugünün nesli de konfora her zamankinden daha bağımlı bir hale geldi. Maker hareketi tam da bu noktada yeni nesle sadece teknolojinin pasif bir kullanıcısı olmak yerine yaratan, üreten ve geliştiren bireyler olmaları fırsatını verdi.

Maker atölyelerinde çocuklar gelişen el becerileri ve teknik bilgileri ile çöpe atmak yerine düzeltmeyi ve yeniden kullanılacak duruma getirmeyi öğrenerek tüketime odaklanmak yerine üretimin bir parçası oluyorlar. 

Tasarım, Yaratıcılık ve Dönüşüm 

Maker atölyeleri, maker faire ve birçok etkinlik sayesinde çocuklar, bağımsız düşünen ama aynı zamanda birbiri ile etkileşime geçip paylaşımcı üretimi de bilen bireyler olmaya başladılar. Bu durum her şeyden önce çocukların karakter gelişimini olumlu anlamda etkiliyor ve onların özgüvenli, çevresine değer katan bireyler haline gelmelerini sağlıyor.

Sanat, matematik, mühendislik ve bilimi aynı anda kullanmayı ve uygulamayı öğrenen çocuklar soyut kavramları somut birer araca dönüştürerek yaşam boyu becerilerini artırdıkları gibi tasarlanan nesnelerin gerçek hayatta var olmalarını sağlıyorlar. 

Eğitim ve Girişimcilik 

Özellikle beden gücüne dayalı meslek gruplarının yavaş yavaş yok olduğu günümüzde okullar ve eğitim dünyası da bu değişime ayak uydurarak müfredatlarına girişimcilik ve analitik düşünmeyi destekleyen ders ve etkinlikleri katıyor. Maker eğitimi sayesinde çocuklar dokunabildikleri ve her aşamasında etkin olabildikleri projeler ile yüksek not stresine girmeden sadece öğrenmeye odaklanabiliyorlar. 

Bu sayede hatalarını düzeltme ve yeni fikirler üretme noktasından her zaman bir adım önde oluyorlar. Örneğin, maker hareketi ile öğrenilen algoritma ve kodlama dersleri, sadece mühendislere özgü yetenekler olmayıp her meslek ve disiplin için gerekli düşünme yöntemlerine katkısı olan becerilerdir. 

Eğitim içerisinde araştırma ve geliştirme süreçlerinin de eklendiği model sayesinde çocuklar, yakın gelecekte hızlı, ekonomik, çevreye zararı az olan kaliteli üretimin meydana gelmesini sağlayacak duyarlı topluluğun bir parçası konumuna geliyorlar. 

Kaynaklar