Üç boyutlu düşünme becerisi olarak açıklanan uzaysal zeka Howard Gardner tarafından detaylı bir şekilde ifade edilmiştir. Uzamsal zeka, günümüzde pek çok alanda ihtiyaç duyulan bir zeka çeşididir. Çoklu zeka teorisinin bir alanı olan uzamsal zeka; nesnelerin farklı şekillerde görselleştirilmesi, yer, mekan ve yön problemlerinin çözülmesi ve detayların doğru bir şekilde algılanmasında oldukça işlevseldir. Bu zeka türünün geliştirilebilir olması, insanlar için güzel bir haber olarak değerlendirilebilir. Ancak buna rağmen bu zeka türünün geliştirilmesi, insanlar tarafından genellikle ihmal edilmektedir.
Okullarda uzamsal zekanın geliştirilmesine yönelik derslerin verilmesi zeka gelişimi için yarar olabilir. Böylece çocuklar gelecekteki kariyerleri için daha verimli birer çalışan haline gelebilir. Uzamsal zeka seviyesi yüksek olan çocukların farklı yeterliliklere sahip oldukları gözlemlenmektedir.
Uzaysal Zeka Neler Sağlıyor?
Uzamsal zeka, üç boyutlu düşünme gücünü artırmaktadır. Ayrıca uzamsal zekaya sahip olanlar zihinlerinde nesneleri manipüle edebilmektedir. Uzaysal zeka çocukların sanattan ve çizim yapmaktan keyif almalarını da sağlamaktadır. Tasarım alanında iyi işler yapmak isteyenler uzamsal zekayı geliştiren çalışmalara ağırlık verebilirler. Mesleki pek çok alanda uzamsal zekanın sağladığı avantajlardan yararlanılmaktadır.
Mimarlar, tasarımcılar, uzay mühendisleri, astronotlar uzamsal zekanın sunduklarına fazlası ile ihtiyaç duymaktadır. Bununla birlikte, yarış pilotları da uzamsal zeka yeteneklerini geliştirmek için çaba sarf ederler. Doğru çalışmalar yapılarak bu zeka türünde gelişim sağlamak mümkündür.
Uzamsal Zekanın Gelişimi İçin Neler Yapılmalı?
Uzamsal düşünme becerilerini artırmak için küplerden yararlanılabilir. Bunun için 3×3’lük bir kare plazma oluşturulmalıdır. Kare plazmada yer alan küpler 3 farklı renge sahip olmalıdır. Ortaya çıkan kare plazma, izometrik kağıt üzerine 3 boyutlu bir şekilde çizilmelidir. 9 birim küp kullanılarak oluşturulan prizmanın farklı yönlerden görünümlerinin çizimi yapılmalıdır. Görüneni doğru algılamak ve çizim olarak kağıda aktarabilmek önemlidir. Bu şekilde yapılan 3 boyutlu çalışmalar, uzamsal zekanın gelişmesine katkı sağlamaktadır. İzometrik kağıt aracılığı ile tamamlanan çizimler, bir sonraki aşamada doğru şekilde renklendirilmelidir. Küp kullanıldığı için bu çalışmada matematiksel gelişimin sağlanması da mümkün olmaktadır.
Uzaysal zeka gelişimi için nasıl pratik yapılması gerektiğini Emre Bayrak tarafından hazırlanan Bilim Çocukları Mars Görevinde kitabından öğrenebilirsiniz. Daha farklı kitaplara ulaşmak isterseniz de aba Yayın internet sitesine göz atabilirsiniz.