aba-yayın-afazi-belirtileri-nelerdir

Afazi Belirtileri Nelerdir?

Beynin konuşma ile alakalı kısımlarında yaşanan tahribatlar afazi belirtileri ortaya çıkarabilmektedir. Örneğin, beynin dil ve konuşmayı yöneten bölümlerinde yaşanan fiziksel bir tahribat afazinin nedeni olabilir. Düşünme becerilerine etki etmemekle birlikte bireylerin anlama kabiliyetlerine afazi etki edebilmektedir.

Afazi nedeniyle bireylerin yazılmış olan bir yazıyı doğru anlayamadıkları ya da yazma sırasında bu bireylerin sorunlar yaşadıkları görülebilmektedir. Hatta bazı durumlarda afazi, rakamların kullanılmasını ve basit matematiksel işlemlerin yapılmasını dahi zorlaştırabilmektedir.

Afazinin birbirinden farklı türleri bulunmaktadır. Afazi türleri:

  • Primer progresif afazi,
  • İfade edici afazi,
  • Algılayıcı afazi,
  • Akıcı afazi,
  • Global afazi olarak sınıflandırılmaktadır.

Afazi Belirtileri Nasıl Karşımıza Çıkar?

Afazi bazı durumların görülmesiyle teşhisin yapılmasını kolaylaştırmaktadır. Konuşma sırasında güçlük yaşamak, doğru kelimeleri bulmada zorlanmak, konuşmanın akışına uygun olmayan kelimeleri kullanmak afazinin sıklıkla görülen belirtileri arasında yer almaktadır. Afazi belirtileri görüldüğünde zaman kaybetmeden doktor desteğine başvurmak gerekmektedir.

Felç durumunda ya da tümör nedeniyle beyin hasarı meydana gelebilir. Bu tür durumlar sonrasında afazinin oluşup oluşmadığını anlamak için sinirsel testler yapılmaktadır. Beyinde meydana gelen hasarım büyüklüğü, hastanın kaç yaşında olduğu, afazinin çeşidi ve beyinde hasara olan durumun niteliği afazi tedavisinde yol gösterici olmaktadır. Afazi durumunda, bireyin dil ve konuşma terapisi alması belirtilerin hafiflemesine katkı sağlamaktadır.

Afazi Durumunda Terapiye Ne Zaman Başlanmalı?

Afazi durumunda terapiye vakit kaybetmeden başlamak gerekir. Ancak bunun için hastanın genel sağlık durumu da değişebilir bir durumda olmamalıdır. Yani stabil bir sağlık durumu hastanın terapi görmesi için uygundur. Acil müdahale gereken durumlarda hastaya herhangi bir terapi uygulamak sağlıklı değildir. Bununla birlikte hastanın söylenenleri anlayabilecek bir durumda da olması gerekmektedir.

Kapsamlı terapi seansları sonrasında konuşma becerileri büyük oranda kazandırılmaktadır. İlk 12 aylık dönemde gelişim hızı da görece yüksek olduğu için terapilerin verimliliği oldukça yüksektir. Hastanın terapiye uygun olarak hareket edebilecek sağlığa sahip olması, terapinin gereklerini yerine getirmede önemlidir. Bu sayede tedaviden daha kısa sürede ve daha etkili sonuçlar elde edilebilir.

Afazi belirtileri hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Barış Korkmaz tarafından yazılan Dil ve Beyin 2 kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. İlgi çekici diğer kitaplara ise aba Yayın resmi internet sitesinden erişebilirsiniz.