Daha önce muhtemelen tutkal kullanmış ya da tutkal hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur. Tutkal, bir sertleştirici olarak bilinen ayrı bir sıvı ile reaksiyona girdiğinde katılaşan bir reçine türüdür. Tutkal satın almak istediğinizde, Sertleştirici ve reçinenin ayrı şişelerde olduğunu ve ayrı olarak paketlendiğini görebilirsiniz. Daha küçük miktarlar genellikle, sıvıların tek bir kilit pimi bastırılarak dağıtıldığı çift depoda rahatça paketlenir.
Tutkal Nasıl Elde Edilir?
Tutkalı elde etmek için reçine ve sertleştiriciden bir miktar alarak bir spatula yardımıyla karıştırmanız gerekir. Bu noktada herhangi bir spatula işinize yaramayabilir. Tutkalla aynı kaynaktan elde edilmiş bir spatula satın almanız gerekir. Genellikle tutkalı elde etmek için sertleştirici ve reçineyi eşit miktarda kullanmanız gerekir. Ancak bazı tutkallar için iki ürünün farklı oranlarda kullanılması gerekebilir. Bu nedenle karıştırmadan önce paket üzerinde verilen bilgilere göz atmanız yararınıza olabilir. Tutkal hakkında dikkat etmeniz gereken konulardan bir tanesi bazı tutkal türlerinin zehirli olabileceği ve cildinize zarar verebileceğidir. Bu yüzden tutkal kullanırken cildinize temas etmekten kaçının, eldiven kullanmaya ve bulunduğunuz ortamı yeterince havalandırmaya özen gösterin.
Tutkal Hakkında Birkaç Faydalı Bilgi
Kullandığınız tutkal hangi türde olursa olsun maksimum gücüne ulaşması için birkaç saate ihtiyacınız olacak. Dışardan bakıldığında kurumuş gibi görünse de bozulmaması için beklemenizde fayda var. Tutkalın pek çok yapıştırıcıya göre daha avantajlı bir ürün olduğunu söylemek mümkün. Tutkal oldukça güçlüdür. Yapıştırdığınız materyallerle iyi bir etkileşim kurarsa sıkıca bastırmanıza gerek kalmaz. Kalın bir tabaka çoğu yapıştırıcıdan farklı olarak ince bir tabaka kadar işe yarar.
Ancak elbette tutkal hakkında bazı olumsuz yanlardan da söz etmek gerekir. Örneğin; marangoz yapıştırıcısından daha pahalıdır. Kullanımı sizi biraz zorlayabilir. Giysilerden ya da yüzeylerden çıkarmak sandığınız kadar kolay olmayabilir. Tutkal kuruduktan sonra süreci geri almak neredeyse imkansızdır. Reçine ve sertleştiricilerin kapaklarını karıştırmak en büyük pişmanlığınız olabilir. Sertleştiricinin kapağını reçinenin şişesine koyarsanız ya da tam tersini yaparsanız bir daha ayırmanız mümkün olmayabilir. Diğer yapıştırıcılarda olduğu gibi tutkalı ıslak bezle temizlemek mümkün değildir. Damlaları bir ustura bıçağı ile kazıyabilir veya çıkarmak için bir miktar mürekkep püskürtmeyi deneyebilirsiniz.
Tutkal hakkında edindiğiniz bilgiler hoşunuza gittiyse, daha fazlasına ulaşmak ve keşfederek öğrenmek için; Charles Platt’in kaleme aldığı ve Doç. Dr. Gamze Sart’ın Türkçeye kazandırdığı; “Make: Araçlar” adlı kitaba buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. aba Yayın tarafından yayımlanan diğer kitaplar için web sitemizi ziyaret edebilir, soru ve görüşleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.