Testere nasıl kullanılır? Daha önce elinize bir testere almış mıydınız? Nasıl kesmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Yoksa elinden testereyi düşürmeyenlerden misiniz? Testere kullanımı hakkında pek fazla fikriniz olmayabilir. Ama “Testere nasıl kullanılır?” sorusunun cevabına bir gün bir yerde ihtiyacınız olacağına eminiz. O halde gelin birlikte göz atalım…
Batı Tarzı mı Japon Tarzı mı?
Eğer batı tarzı testere kullanacaksanız, bir tahtayı kesmek için testereyi biraz bastırmanız gerekecek. Bu da testere bıçağının biraz kalın olması anlamına geliyor. Çünkü aksi halde basın altındayken eğilmesi söz konusu olabilir. Sırtlı testere kullanacaksanız sertleştirmek için üst kenarda ince bir bıçağın daha kalın kolu olduğunu göreceksiniz. Ancak bu testerenin tam uzunluğunun geniş bir tahta parçası boyunca kaymasını önleyeceği için kesme işlemini biraz zorlaştıracak ve kapsamını sınırlayacaktır.
Elinizdeki Japon tarzı testere ile kesmek için ise kendinize doğru çekmeniz gerekir. Bastırmanın yerini çekme işlemi alır ve bıçak kısmen daha incedir. Sağlamlaştırıcı bir şeridin olmaması sebebiyle bir kesime kadar nüfuz eder ve bu özellikleri nedeniyle Japon tarzı testere ağır işler için pek de uygun olmayabilir ve aynı zamanda yeterince etkili olamadığı düşünülür. Bu biraz el alışkanlığınız ile ilgili bir durum olabilir. Bir tavsiye olarak; testereyi kendinize doğru çektiğinizde zarar görme ihtimaliniz diğer testerelere göre daha yüksek olduğunu için dikkatli davranmanız faydalı olabilir.
Her Bir Diş Küçük Bir Bıçak Ağzını Andırır
Batı tarzı testere incelendiğinde her bir dişi küçük bir bıçak ağzını andırır. Tahtanın yüzeyine saplanır ve bir kısmını talaş olarak atar. Bir testereyi dikkatle incelerseniz, dalgalı dişlerin her iki tarafa açılı olduğunu görebilirsiniz. Kesim sırasında, dişler dışarı doğru sarktığında, bıçağın gövdesinden biraz daha geniş bir kesim yapar, böylece testerenin serbestçe kayması mümkün hale gelir.
Testere Nasıl Kullanılır? Demir Testeresi
Eğer bir demir testeresi kullanacaksanız hassas kesimlerde zorlanabilirsiniz. Demir testeresi daha çok metal parçaları kesmek için kullanılır. Bıçaklar oldukça incedir ve kesim sırasında bükülmesi söz konusu olabilir. Rahatça kullanabilmek için elinizin testereye alışması gerekecektir.
“Testere nasıl kullanılır?” sorusu ile ilgili kafanızda birkaç fikir oluştuğunu tahmin ediyoruz. Hatta daha fazlasını öğrenmek istediğinizi duyar gibiyiz. Charles Platt’in kaleme aldığı ve Doç. Dr. Gamze Sart’ın Türkçeye kazandırdığı; “Make: Araçlar” adlı kitaba ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. aba Yayın tarafından yayımlanan diğer kitaplar için web sitemizi ziyaret edebilir, soru ve görüşleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.