aba-yayin-salesforce-firmasi-artik-kenarda-durup-izlemek-yok

Salesforce Firması: Artık Kenarda Durup İzlemek Yok

Salesforce firması yenilikçi yapısı ile bilinen bir şirkettir. 1997 yılında Philadelphia’da Başkanlığını eski ABD Dışişleri Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General Powell’ın yapacağı Amerika’nın Geleceği için Başkanlar Zirvesi’ne katılmak bana farklı bir bakış açısı kazandırdı.

Burada amaçlanan ülkedeki gençleri tehdit eden kötü alışkanlıklar, eğitim yetersizliği gibi sorunların çözümü için halkın güç birliği yapmasıydı. Aslında anlatılmak istenen Amerikalıların izleyici olmayı bırakıp sahaya inmesi ve gençler için sorumluluk almasının gerekli olduğuydu.

O dönemde farklı bir yol aradığım için bu konu bana ilham oldu. Bu konuda destek olmak için Oracle’da patronum Larry ile beraber iyi durumda olmayan okullara bilgisayar vermeye karar verdik. Yaklaşık 6000 adet bilgisayarı farklı okullara gönderdik. Bu okullardan birine 100 bilgisayarın taşınması gerekiyordu. Hedef döneminin sonuna rastladığı ve herkes çok sıkı çalıştığı için bu konuda yardım etmek isteyen çalışan sayısı oldukça azdı.

Sosyal sorumluluk için yapılan işler Oracle’da kişiler için öncelikli konumda değildi. Çalışma sistemin bir parçası olmadığından kişiler tarafından önemsenmiyordu. Bu durumda kendi şirketim olduğunda farklı bir sistem kurmaya karar verdim.

Formülüyle Yardımseverliği Kurumsallaştırmak

Kendi kurduğum şirketteki temel amacım hayırseverliğin bir değer olmasıydı. Ayrıca bir diğer amacım da geri vermenin öneminin herkes tarafından anlaşılmasıydı. Salesforce ilk kurulduğunda yardım yapmak istesem de çalışan sayısı az ve iş yoğunluğu çok fazlaydı. Bu nedenle bu konuda uzman olan Suzanne Dibianca’dan yardım aldık. Onu yardım etmek konusunda samimi olduğuma inandırdıktan sonra diğer kurumlardan neler yaptıkları ve neler yapabileceğimiz konusunda fikirler aldık.

Böylece kaynaklarımızın, ürünlerimizin, personelimizin çalışma zamanının her birinin yüzde birini alıp kendimize ait olan kâr amacı bulunmayan kuruluşumuza vermeye karar verdik. Bu sayede yardımseverlik için yapılan faaliyetler kurum kültürümüzün bir parçası haline gelmiş olacaktı. Bu model, fonlarımızı takip etmemizi, doğru ve planlı dağıtmamızı ve çalışanlarımızın süreci takip etmesini sağlayacaktı.

Salesforce Firması: Kurum Kültürünün Değeri Haline Gelen Yardımseverlik

Salesforce firması çalışanlarımızın sürecin aktif parçası haline gelmesini istediğimizden hangi alanda yardım yapacaklarının kararını kendileri verdiler. Bir haftalık izin sürelerini kendi isteklerine göre değerlendirmeye başladılar. Birçok ülkeye, okula, afet anında o bölgelere yardımlar yaptılar. Kurumuzda çalışan kişilerin yüzde 88’i bu sistemin aktif bir parçası haline geldi ve oran artmaya da devam ediyor. Böylelikle geri vererek katkımızı genişletmiş olduk.

Aynı zamanda bu sistem çalışanlara kendilerini dünyayla bağlantıda hissettirdiğinden kurumda kalmaları içinde bir sebep oldu. Bunun yanı sıra kişileri motive eden bir unsur haline de geldi. Yaşadığımız dünya için bir şeyler yapmak ve bunu kurum kültürünün bir parçası haline getirmek sosyal bir sorumluluktur. Böylece hem dünyada ihtiyacı olanlara katkı olurken hem de çalışanların manevi olarak da tatmin olmasını sağlayabiliriz.

Salesforce firması hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Marc Benioff ve Monica Langley’in yazmış olduğu Öncüler: Değişimin En Büyük Platformu olarak İş Dünyası kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Farklı konularla ilgili kitaplara ulaşmak için aba Yayıncılık resmi internet sitesine göz atabilirsiniz. Güncel konularda bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalına abone olabilirsiniz.