aba-yayin-otizm-uyku-sorunu-nedir

Otizm Uyku Sorunu Nedir?

Otizm genetik faktörlerin etkili olduğu önemli bir durumdur. Erken teşhis sonucunda otizmin olumsuz etkilerini azaltmak mümkündür. Otizmli bireylerde bazı durumlar normal insanlara göre farklı şekillerde görülebilmektedir. Uyku sorunu otizmli bireylerde sıklıkla görülebilen durumlar arasında yer almaktadır. Otizm uyku sorunu otizmli bireylerin gün içerisinde daha stresli olmalarına yol açabilmektedir.

Uykunun Ne Gibi Faydaları Vardır?

Uyku, otizmli olsun ya da olmasın her birey için çok sayıda fayda sağlamaktadır. Uyku sayesinde beyin fonksiyonları gelişmektedir. Ayrıca vücudun dinlenmesi ve gelişmesi için de uyku oldukça etkilidir. Birey uyku halindeyken gün içerisinde ilişkili olan tüm veriler beyinde işlenmektedir. Yani gün içerisinde yaşanan olaylar ve durumlar uyku sırasında düzene sokulmaktadır.

Bu etki, beynin gelişmesini ve bunun sonucunda da hafızanın güçlenmesini sağlar. Otizmli bir birey için de durum aynıdır. Otizm uyku sorunu yaşayan bireylerin yaşam kalitelerinin düştüğü söylenebilir. Bu durumdaki bireylerin bazı tedbirler alması, uyku düzenini sağlamak açısından önemlidir.

Otizm Uyku Sorunu İçin Neler Yapılabilir?

Öncelikle otizmli birey, gün içerisinde çok zorlanmadığı müddetçe uyanık kalmalıdır. Gün içinde uyanık kalmak, gece uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır. Gün için yapılan kestirme uykular ise gece uykusuna zarar vermemektedir. Kestirme uykusu gün içerisinde 20 dakika kadar olan uyuklamalardır. Kestirmek durumunda kalan bireyin kendisini 20 dakika sonra uyandırmasını istemesi, gece uykusu açısından oldukça önemlidir. Gün içinde mümkün mertebe uyumaktan kaçınmanın yanı sıra günlük egzersizler de uyku için faydalı sonuçlar sağlamaktadır. Egzersiz sayesinde vücuttaki gerginlik azalmaktadır. Ayrıca yorulan vücudun gece uykusuna geçmesi daha kısa sürede gerçekleşecektir.

Yatma Zamanı Rutini Nedir?

Otizm uyku sorunu yaşayan bireyler günlük belirli bir saatte yatağa girmeye ve sabah aynı saatte uyanmaya özen göstermelidir. Bu durum istikrarlı bir hal aldığında uyku vakti geldiğinde bireyin uykusu kendini hissettirecektir. Bu nedenle saat kaçta yatılırsa yatılsın önemli olan uyku saatlerine riayet etmektir. Bireyler yeterli uyku aldıklarından da emin olmalıdır. Yetersiz alınan uyku vücutta pek çok hasara yol açabilmektedir.

Otizm uyku sorunu hakkında detaylı bilgi almak için Elizabeth Verdick ve Elizabeth Reeve tarafından yazılan Hayatta Kalma Rehberi: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar İçin (ve Anne Babaları İçin) kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Bilgilendirici kitaplara ulaşmak için aba Yayın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.