aba-yayin-otizm-neden-olur-osbde-rahatlamayi-ogrenmek

Otizm Neden Olur? OSB’de Rahatlamayı Öğrenmek

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) insan beyninin yapısına ve işleyişine etki edebilen önemli bir durumdur. Bu sebeple Otizm neden olur sorusu için çok sayıda unsur göstermek mümkündür. Ancak OSB durumunun oluşmasında genetik faktörlerin öne çıktığı söylenebilir. Yoksa otizme etki eden farklı değişkenler mevcuttur. Rahatsızlığın belirtileri sonucunda gerekli testler yapılarak otizm tanısı erken dönemde koyulmalıdır.

Otizm Kaç Yaşında Görülür?

Otizm neden olur sorusu kadar ‘otizm en erken ne zaman görülür’ sorusunun cevabı da merak edilmektedir. OSB’nin en erken ne zaman görülebileceğine dair kesin bir zaman yoktur. Bununla birlikte bebeğin erken dönemlerinde bazı belirtilere rastlanabilmektedir. Bebeğin 3 aylık döneminde göz temasından kaçınması ve ilerleyen yaşlarda da konuşma ya da diğer iletişim eylemlerinde sorunların olması otizme işaret edebilir. Bu durumdaki çocuklar için vakit kaybetmeden gerekli testlerin yapılması gerekmektedir.

Otizm Neden Olur? Otizm Belirtileri Nelerdir?

Otizm testi, rahatsızlığa yönelik belirtilerin görülmesi sonucunda uygulanabilir. OSB için en belirgin olan belirtiler bireyin iletişim sorunları olarak göze çarpmaktadır. Bireyin sosyal etkileşimde yetersiz olması, ciddi iletişim sorunlarının gözlemlenmesi, hayali oyunları kurgulamada ve oynamada sorunlar yaşaması diğer önemli belirtiler arasında yer almaktadır. Bebeklerde otizm belirtileri ileri yaştaki bireylere nazaran daha zor tespit edilebilmektedir. Bu nedenle bebeklerde ve çocuklarda 3 yaşında görülen belirtilerin daha yararlı olduğu düşünülmektedir. 3 yaş otizm belirtileri genel olarak iletişim sorunları ile dikkat çekmektedir.

Otizm Neden Olur? Otizm Tedavisi Var mı?

Otizm neden olur ve Otizm tedavisi var mı sorularının cevapları her zaman için güncelliğini korumaktadır. Yani ilerleyen zamanlarda farklı durumların gözlemlenmesi ya da tedavi için olumlu sonuçların elde edilmesi bugün verilecek olan cevabı değiştirebilir. Şu an için otizm söz konusu olduğunda erken teşhisin önemli olduğu ve otizmin etkilerinin azaltılmasının bu sayede mümkün olduğu söylenebilir. Bu nedenle erken teşhis için otizm şüphesi durumunda uygun testler yapılmalıdır. Rahatsızlık ne kadar erken tespit edilirse olumlu sonuçlar için tedbirler o kadar daha kolay bir şekilde alınabilir.

Tedavide Amaç Nedir?

Otizmli bireyin tedavisindeki amaç bireyin sosyal becerilerini geliştirmektir. Aynı zamanda bireysel yeteneklerin de geliştirilmesi hedeflenmektedir. Erken teşhis sayesinde uygulanan tedavi yöntemleri sonucunda bireylerin otizmin neden olduğu pek çok olumsuz etkiyi bertaraf edebildikleri görülmüştür. Hızlı teşhise dayalı olarak yapılan müdahaleler sonucunda bugün iş hayatında aktif olarak görev yapan bireylerin yer aldıkları bilinmektedir.

Tedavi Sayesinde Otizm Tamamen Sona Erer mi?

Aslında bu durum otizm çeşitleri ve rahatsızlığın şiddeti ile yakından ilişkilidir. Zeka geriliği bulunan otizmlilerin sürekli bir insan yardımına ihtiyaç duydukları örnekler mevcuttur. Üstün zekalı çocuklarda da görülebilen otizm, üstün zekalı çocukların bazı yetenekleri çok üst düzeyde sergilemelerine neden olabilir. Otizmin birey üzerindeki etkisi ne yönde olursa olsun genel olarak sosyal becerilerde yetersizlikler bulunmaktadır.

Otizmde İlaç Tedavisi Var mı?

Otizm neden olur sorusuna yönelik benzer bir başka soru da ilaç tedavisi ile ilişkilidir. Otizm rahatsızlığını ortadan kaldıran herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak otizmle birlikte görülebilen hiperaktivite bozuklukları, dikkat eksikliği sorunu ve depresyon gibi durumların otizmle beraber görülmesi sonucunda ilaç kullanılabilmektedir. Bu durum genellikle otizm tedavisi için ilaç kullanıldığı düşüncesini akla getirmektedir. Aslında bu durumdaki ilaç kullanımı tamamen diğer olumsuz etkilerin iyileştirilmesine yönelik olarak tercih edilmektedir.

Otizm Neden Olur? Otizm Sırasında Aileler Ne Yapmalı?

Otizm rahatsızlığı yaşayan bireylerin ailelerine çok iş düştüğü söylenebilir. Çocuklarının eğitiminden başlayan süreç bazı durumlarda çocukların hayatları boyunca devam etmektedir. OSB sahibi bireylere sahip olan ailelere destek veren çeşitli sivil toplum kuruluşları bulunmaktadır. Bu kuruluşlara ailelere her anlamda destek olarak zorluklarla baş etmelerine yardımcı olmaktadır.

Otizmde Rahatlamayı Öğrenmek Mümkün mü?

Otizmli bireyler zaman zaman kendilerini stresli hissedebilmektedir. İletişim sorunu yaşamalarından kaynaklı olarak ortaya çıkabilen stresin farklı nedenleri de olabilmektedir. OSB’li olmayan bireylerde dahi görülebilen stres, otizmli bireyleri de rahatsız edebilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan bireyler stres anında rahatlamak için bazı hususlara dikkat edebilirler. Öncelikle kendilerini rahat hissedebilecekleri bir alan oluşturulmalıdır. Bu alan için rahat bir yatak odası tercih edilebilir. Yatak odası, bireyin rahat edebileceği şekilde dizayn edilmelidir. Yumuşak yatak, puf koltuklar altına girilebilecek örtüye sahip bir masa odada olması gereken eşyalardan bazılarıdır.

Otizm neden olur sorusu hakkında detaylı bilgi almak için Elizabeth Verdick ve Elizabeth Reeve tarafından yazılan Hayatta Kalma Rehberi: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar İçin (ve Anne Babaları İçin) kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Bilgilendirici kitaplara ulaşmak için aba Yayın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.