aba-yayin-otizm-teshisi-ve-ailelerin-durumu

Otizm Teşhisi ve Ailelerin Durumu

Otizm, bireylerde sosyal ve iletişimsel sorunları ortaya çıkaran bir durumdur. Otizm teşhisi için erken yaşlarda durumun farkına varılması önemlidir. Otizm bir anda ortaya çıkan bir durum olmadığından otizmli bireyin davranışları gözlemlenebilir. Otizmli bireylerde erken teşhis, rahatsızlığın neden olduğu olumsuzlukları azaltmada oldukça faydalıdır.

Bu nedenle otizm belirtileri görüldüğü anda durumun tespiti için gerekli testler uygulanmalıdır. Aileler, evlerindeki bireyin otizmli olduğuna dair gerçekleşen tespit sonucunda bu durumu otizmli bireye açıklayabilirler. Açıklama sırasında ailelerin dikkat etmeleri gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Durum, doğru ifadelerle birlikte bireye anlatılmalıdır.

Otizm Teşhisi Sonucunda Durum Nasıl Anlatılmalı?

Aileler otizm teşhisi sonucunda sabit olan otizm durumu için çocukların yaşlarına uygun bir konuşma tarzı benimsemelidir. Otizmli bireyin yaşı küçükse, konuşma için seçilecek cümleler çok basit yapıda olabilir. Eğer otizmli bireyin yaşı daha büyükse konu hakkında derine inilebilir. Bu süreçte Hayatta Kalma Rehberi’nden aileler destek alabilirler. Kitapta konu ile ilgili bazı bölümler otizmli bireye sesli bir şekilde okunabilir. Bu durum otizmli bireylerin konuyu daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır.

Konu hakkında otizmli bireyle konuşmadan önce ev ortamının buna müsait olmasına aileler dikkat etmelidir. Bu konuşmayı yapmak için evin sessiz olduğu ve otizmli bireyin sakin olduğu bir zaman seçilebilir. Zaman seçimi için hafta sonu daha uygun bir zaman olarak değerlendirilebilir. Hafta sonu okul ya da eğitim olmadığı için herkesin daha çok vakti olacaktır.

Konuşma Planı Yapılmalı?

Konuşmaya başlamadan önce doğru bir konuşma planı yapılmalıdır. Konuşmacı sayısı birden fazla ise konuşmayı kimin yapacağına karar verilmelidir. Otizmli bireyin kendisini en rahat hissettiği kişinin bu konuşmayı yapması daha doğru olacaktır. Bu kişi aileden biri olabileceği gibi bir terapist de olabilir. Önemli olan durumun doğru bir dille karşı tarafa anlatılmasıdır.

Konuşma sırasında otizmli bireyin davranışları gözlemlenmelidir. Birey konuşma sırasında rahatsız olduğunu belli ediyorsa konuşma sonlandırılmalıdır. Demek ki zaman bu konuşma için doğru bir zaman değildir. Sıkılan bireyi konu ile daha fazla sıkmaya gerek yoktur.

Otizm teşhisi hakkında detaylı bilgi almak için Elizabeth Verdick ve Elizabeth Reeve tarafından yazılan Hayatta Kalma Rehberi: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar İçin (ve Anne Babaları İçin) kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Benzer bilgilendirici kitaplara ulaşmak için aba Yayın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.