aba-yayın-otizm-spektrum-bozuklugu-belirtileri-nelerdir

Otizm Spektrum Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Otizm spektrum bozukluğu belirtileri ile durumun tespiti yapılmaya gayret edilse de aslında otizm gizemini korumaktadır. Bir bireyin otizmli ya da Aspergerli olduğunu anlamak için kan testi gibi basit bir test bulunmamaktadır. Bu nedenle otizm belirtilerini dikkate alarak durumun varlığına yönelik tespitlerde bulunmak gerekmektedir. Otizm belirtileri rahatsızlığın tespiti açısından oldukça önemlidir. Bireyin davranışları ya da düşünce yapıları incelenerek otizmin varlığı araştırılmalıdır.

Otizmli olduğu düşünülen bireyin öncelikle iletişim durumu göz önünde bulundurulabilir. Örneğin bir birey konuşma sırasında kelimeleri bulmakta bazen zorlanıyorsa ya da insanlara garip gelebilecek kelimeler kullanıyorsa bu durum otizmin varlığına işaret edebilir. Otizmli birey bazı cümlelerin tam olarak ne anlama geldiğini anlamakta zorluk çekebilmektedir. Yani birinin söylediği mecazlı bir cümlenin gerçek anlamında anlaşılması bu durumlardan biridir.

Otizm Spektrum Bozukluğu Belirtileri: İletişim Güçlüğü

Otizm spektrum bozukluğu belirtileri arasında iletişim sorunları dikkat çekmektedir. Otizmli bazı bireyler hızlı okuma yapabilir. Ayrıca okuma eylemini çok seven otizmli bireyler de bulunmaktadır. Ancak bazı durumlarda otizmli birey okuduğunu anlamakta zorluk çekebilir. Otizmli bireyler herhangi bir paragrafı okuduktan hemen sonra bu bölümü başka birine anlatamayacak durumda olabilmektedir.

Bunun nedeni, beynin kelime anlamlarını değil de sesleri çözmekte daha iyi olmasıdır. Beynin iki bölümü arasında bir kopukluk meydana geliyorsa böyle bir durum yaşanabilmektedir. Çünkü beynin her bölümü kendine verilen görevi yapmakla sorumludur. Otizmli bireyin beyni bir şeye odaklanma eğilimine sahiptir. Örneğin kızgınlıkla çıkan bir ses duyduğunda otizmli bireyler sesi duyabilir ancak kelimeleri anlamlandırmakta zorluk çekebilir.

Bu Durumda Ne Yapmak Gerekir?

Beynin tüm resmi göremediği zamanlar bunları parça parça anlamlandırması gerekmektedir. Otizmli birey, karşıdaki kişinin kendisine kızgın olduğunu anlayabilir ancak o anda bunun nedenini anlamayabilir. Yani kızgın olan kişi durumu sinirli bir şekilde anlatsa da otizmli birey kızgın kişinin ne söylediğini anlamakta zorluk çekebilir. Bunun sonucunda da kelimeler olmadan iletişim kurulmaya çalışılır. İnsanların yaptıkları fiziksel hareketler otizmli birey tarafından yanlış anlamlandırılabilir. Örneğin birinin dirseği yanlışlıkla otizmli bireye çarptığında otizmli birey bunun kendisini rahatsız etmek amacıyla yapıldığını düşünebilir.

Otizm spektrum bozukluğu belirtileri konusunda ayrıntılı bilgi edinmek için Prof. Dr. Barış Korkmaz tarafından kaleme alınan ‘Hayatta Kalma Rehberi: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar (ve Anne Babaları) İçin’ kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Aba Yayınevi tarafından sunulan diğer kitaplar için de aba Yayınevi resmi internet sitesine göz atabilirsiniz.