aba-yayın-otizm-spektrum-bozuklugu-nedir-aba-yayincilik

Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir? Aba Yayıncılık

Otizm spektrum bozukluğu nedir sorusunun cevabı sıklıkla merak edilmektedir. Bu durumu bozukluk olarak anlatmak pek hoş durmadığı için beyin farklılığı olarak durumu izah etmek daha doğru olabilir. Yani bu duruma sahip olan kişinin diğer beyinlerden farklı bir beyine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Otizmin beyin üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Ancak bu etki yalnızca beyinle sınırlı değildir. Otizm sonucunda insan bedeninde de bazı etkiler görülebilmektedir. İnsan beyni gün içerisinde vücuduna çok sayıda emir göndermektedir. İnsan beyni her birey için bir komuta merkezi işlevine sahiptir. Otizm beyin aracılığı ile insana üç farklı alanda etkide bulunmaktadır.

Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir? Etkileri Nelerdir?

Otizm spektrum bozukluğu nedir sorusu kadar bu durumun insan üzerindeki üç etkisi de merak edilmektedir. Otizm öncelikle iletişim konusunda bazı etkiler meydana getirmektedir. Yani iletişim kavramı; otizmli birinin diğer insanlarla nasıl konuştuğu, nasıl yazılar yazdığı ya da diğer insanları nasıl anladığı ile ilgili durumları anlatmaktadır. Otizmin diğer etkisi sosyalleşme üzerinde görülmektedir.

Sosyalleşmek diğer insanlarla günlük yaşamda bir şeyler yapmaktır. Beynin mevcut durumu, bir insanın diğer insanlarla nasıl ve ne şekilde sosyalleşeceğini belirlemektedir. Bu durum kişinin ailesi, arkadaşları ve iş çevresi ile nasıl anlaşacağını da ortaya koymaktadır. Otizm, insanın ilgi alanlarına da etki etmektedir. İnsanların üzerinde durduğu ve düşündüğü her şey ilgi alanlarını oluşturmaktadır. Bir insanın herhangi bir konu üzerinde ne kadar düşündüğü ve o konuda neler hissettiği yine beyin aracılığıyla meydana gelmektedir.

Otizmden Mustarip Olanlar Ne Yapmalıdır?

Otizmden mustarip olanlar, günlük yaşamlarında otizm nedeniyle bazı sıkıntılar yaşıyor olabilir. Otizmden mustarip olan insanların beyinleri, diğer insanların beyinlerine göre daha yoğun çalışmalıdır. Yani iletişim kurmak ya da sosyalleşmek için otizmlilerin daha yoğun bir beyin aktivitesine ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ise otizmli bireyi yorabilir ve daha sinirli hale getirebilir. Ancak bu durumda olan birey yine de pes etmemelidir. Bu durumu aşmak için bazı yöntemler bulunmaktadır. Durumla baş etmek zor olsa da mücadele edildiğinde başarılı olmak kaçınılmazdır.

Otizm spektrum bozukluğu nedir sorusuna ayrıntılı cevap arayanlar Prof. Dr. Barış Korkmaz tarafından kaleme alınan ‘Hayatta Kalma Rehberi: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar (ve Anne Babaları) İçin’ kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirler. Aba Yayınevi tarafından sunulan diğer kitaplar için de aba Yayınevi resmi internet sitesine göz atabilirsiniz.