aba-yayın-otizm-ne-zaman-ortaya-cikar.

Otizm Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Ebeveynlerin merak ettikleri bir diğer soru da “otizm ne zaman ortaya çıkar” sorusudur. Otizm doğumdan itibaren üç yıllık süre içerisinde teşhise konu olabilmektedir. Çocuğun tüm hareketleri gözlemlenerek şüpheli durumlarda bir uzmana başvurmak önemlidir. Bu sayede otizmin erken teşhisi mümkün hale gelir ve otizmin olumsuz etkileri en aza indirilebilir.

Otizm ilk 3 yılda belirtilerini gösterebileceği gibi daha sonraki yıllarda da görülebilmektedir. Otizmin daha hafif olarak seyrettiği durumlarda teşhisin çok uzun zaman sonra da gerçekleştiği durumlar mevcuttur. Bu nedenle, erken teşhisin geciktiği ve otizmin etkilerini en aza indirmek için gerekli olan erken tedavinin de aksadığı zamanlarda birey yaşamına sosyal yönden bazı farklılıkları ile devam edebilmektedir.

Otizm Ne Zaman Ortaya Çıkar? Nelere Dikkat Edilmeli?

Otizmli bireyler, diğer bireylerden daha farklı davranışlar sergilemektedir. Genellikle iletişim ve sosyal yönden görülen davranışsal farklılıklar, bireyden bireye değişmektedir. Otizm ne zaman ortaya çıkar sorusu, otizmli bireyin topluma erkenden kazandırılması söz konusu olduğunda önem kazanmaktadır.

Verilen eğitimler sonucunda otizmli birey, otizmin olumsuzluklarını minimuma indirerek normal yaşamına devam etmektedir. Hatta bazı durumlarda eğitim sonucunda otizmli bir bireyi, normal bireylerden ayırt etmek dahi zor olabilir. Bu durum, erken teşhisini ve özel eğitimlerin otizmle mücadelede ne kadar faydalı olduğunu gözler önüne sermektedir.

Bebeklerde Otizm Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde göz teması ve diğer hareketlerdeki farklılıklar otizmin bildiricisi olabilmektedir. 6 ile 12 aylık bebeklerin hareketleri gözlemlenerek bu doğrultuda karar verilebilmektedir. Küçük bebeklerde, iletişime dönük hareketlerde gerilikler gözlemlenebilir. Örneğin bebeklerin seslere tepki göstermemesi, ismi söylendiğinde sesin geldiği yöne dönmemesi ya da kendi çapında konuşmalar yapmaması bazı otizm belirtileri olarak değerlendirilmektedir.

Bebeklerdeki hareketler kesin bir tanı için yeterli olmamakla birlikte otizme yönelik şüpheci bir bakış açısı kazandırabilir. Bu sayede ebeveynler daha kısa sürelerde uzman desteği alarak sürecin olumsuz etkilerini bertaraf edebilirler. Bebeklerin jest ve mimik kullanmaya isteksiz davranmaları da bazı durumlarda otizm belirtisi olarak değerlendirilmektedir.

Otizm ne zaman ortaya çıkar sorusuna ayrıntılı cevap almak için aba Psikoloji ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca Otizm ile ilgili detaylı bilgiler edinmek için Hayatta Kalma Rehberi: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar (ve Anne Babaları) İçin kitabına Google Books’tan ulaşabilirsiniz. Ayrıca diğer kitaplara da aba Yayın resmi internet sitesinden erişebilirsiniz.