Robotik kodlama da çocukların erken yaşlardan itibaren vizyonlarının gelişmesi için müfredatta yerini almaya başladı. Geleceğin teknolojilerini üretecek neslin yetişmesini sağlayan eğitimler, çocukların birçok yetenek kazanmasını da sağlıyor.
Robotik Nedir?
Daha önceden programlanmış veya otonom olarak bir dizi görevi yerine getirebilen, sensörleri aracılığıyla çevrelerini algılayabilen makine ve araçlar robot olarak anılıyor. Yapay zekanın gelişimi ile birlikte daha da donanımlı hale gelecek olan robotların tasarlanıp kodlanmasıyla birçok işlem gerçekleştirilebiliyor. Robotik ise ortak bir alan olarak bilgisayar, yazılım, makine, kontrol ve uzay gibi bilimleri kapsıyor.
Robotik Kodlama Eğitimleri
Robotik sistemler ile programlama öğrenmek için verilen robotik kodlama eğitimi ilk olarak yurt dışında STEM dersleri ile başladı. STEM ve STEM+A fen (science), teknoloji (technology), mühendislik (engineering), matematik (math) ve sanat (art) alanlarından oluşuyor.
Robotik Kodlama Eğitiminin Faydaları
Yaratıcı düşünce
Yeni şeyler öğrenme ve yaratıcı düşünme arasında güçlü bir bağ vardır. Eğitimler sırasında yaratıcılık yönü öne çıkan çocuklar hangi alanlara ilgilerinin olduğunu da keşfedebiliyor, kendi oluşturdukları dünyada eğlenirken aynı zamanda yenilikçi de olabiliyorlar.
Problem Çözebilme Becerisi
Robotik kodlama öğrencilerin soyut düşüncelerini somut hale getirmelerini ve üretken olmalarını teşvik ediyor. Öğrenilen kodlarla birlikte öğrenciler robotun davranışlarını istedikleri gibi değiştirip hareketlerini yönetebiliyorlar. Bu sayede öğrenciler hayatlarının diğer alanlarında karşılaştıkları problemlerde de alternatif çözümler üretme becerisini kazanmış oluyorlar.
Teknik Beceriler
Robotik eğitimi sayesinde öğrencilerin motor kabiliyetleri gelişiyor. Kodlama ve matematik birbiri ile bağlantılı olduğundan kodlamayı öğrenirken aynı anda öğrencilerin matematik becerileri de gelişiyor. Ayrıca teknik temel bilgilerin kavranmasını sağlayan eğitimin bir diğer faydası da öğrencilerin disiplinler arası bağlantı kurmayı öğrenmeleridir.
Pes Etmemek
Robotik kodlama eğitimi aşamalı bir öğrenme sürecinden meydana geliyor. Ayrıca uygulamalı etkinlikler konsantrasyon, dikkat ve azim gerekiyor. Öğrenciler eğitimlerde başarmak için sürekli denemek ve çözüm üretmek gerektiğinin bilincine vararak pes etmeden çalışmayı öğreniyorlar.
Takım çalışması
Robotik kodlama eğitimleri aynı zamanda ekip çalışmasını teşvik eden birlikte öğrenme ortamı sağlıyor. Geleneksel sınıflar yerine farklı becerilere sahip öğrencilerin bir arada çalışması öğrencilerin farklı alanlardan bilgiler edinmesini ve farklı öğrenme yollarını keşfetmesini olanaklı kılarken aynı zamanda sınıf içi iletişimi de artırıyor.