aba-yayin-matematik-ders-icerigi-dersler-tahmine-imkan-veriyor-mu

Matematik Ders İçeriği: Dersler Tahmine İmkan Veriyor mu?

Matematik ders içeriği genellikle merak edilmektedir. Okulda verilen derslerin beynin işleyişine katkısı sürekli olarak araştırılmaktadır. Beynin işleyişi matematikte sayılarla olan ilişkilerde kendini göstermektedir. Sayıların tahmini, beynin sayma eylemini yapmadan, anlık bilme yeteneğini göstermektedir. Tahmin, sayılarla ilişkili olan pek çok konunun tahminini anlatmaktadır.

Örneğin bir köyde yaşayan insanların yaşamlarını idame ettirebilmeleri için gerekli olan buğdayın tahmin edilmesi böyle bir tahmini göstermektedir. Eski zamanlarda atalarımız bu tarz tahminlerde oldukça iyilerdi. Günümüzde matematik öğretmenlerinin anlattıkları durum biraz daha farklı görünmektedir. Onlara göre öğrencilerin tahmin yetenekleri biraz zayıf kalmaktadır. Hatta öğrencilerin yaptıkları bazı mantığa aykırı tahminlerin mantıksız olmalarına rağmen, öğrenciler tarafından kabul edildiğine de rastlanmaktadır.

Matematik Ders İçeriği: Öğrenciler Tahmin Yeteneklerini Ne Zaman Kullanır?

Öğrencilerin tahmin yeteneklerini gündelik yaşamda kullandıklarına tanık olmaktayız. Örneğin kalabalık bir caddeye girmemek için yapılan ayrıntılı hesaplamalar ve kardeşler arasında herhangi bir şeyin paylaştırılmasına yönelik olarak yapılan hesaplamalar bunlardan yalnızca birkaç tanesidir. Matematik Bölümü Dersleri sırasında öğrencilerin günlük hayatta yaptıkları tahminlerdeki kadar başarılı olmadıkları görülmektedir.

Aritmetik bir tahminin öğrenciler tarafından ders sırasında doğru bir şekilde yapılma olasılığı görece daha düşüktür. Bu durumun en az üç farklı nedenden kaynaklandığı ileri sürülmektedir. Bunların başında küçük çocukların tahmine dayalı deneyimlerinin henüz yetersiz olduğu düşüncesi bulunmaktadır. Yaşı küçük olan çocukların yaptıkları tahminler, çocukların net cevaplar vermeye yönelik olarak programlanmalarından olumsuz etkilenmektedir.

Çocuklar Neden Tahmin Yaparken Başarısız Olurlar?

Matematik ders içeriği ile öğrencilerden beklenen tahmin yapma yeterliliğinin küçük yaştaki çocuklarda daha az olmasının bir diğer nedeni öğrencilerin kullandıkları hesap makinesiyle ilgilidir. Öğrenciler herhangi bir matematiksel işlemi yaparken hesap makinesi kullandıklarında ekranda gördükleri sonuca tam anlamıyla inanmaktadır. Makine tarafından verilen cevabın doğru olup olmadığı gibi bir sorgulamaya girmezler. Bu durum çocukların mevcut bir bilginin akılcılığını önemsememelerine neden olmaktadır. Çocukların tahmin yapmada başarısız olmalarının bir başka nedeni, tahmin yaparken çok fazla zaman kaybedeceklerini bilmeleridir. Çocuklar bu nedenle tahmin yapmayı çok da sevmemektedir.

Çocuklar tahmin konusunda başarı düzeylerini arttırmak için tahmine yönelik matematik ders içeriğine birinci sınıfta başlamalıdır. Bu konuda zaman kaybetmeden bolca pratik yapmaya özen gösterilmelidirler. Öğrencilere tahmine dayalı ödevler verilerek bu süreç hızlı bir şekilde pekiştirilmelidir. Devamlılığı olan çalışmalar, erken dönemde çocukların tahmin yapma yeterliliklerine katkı sağlamaktadır.

David A.Sousa tarafından yazılan ve Aba Yayın tarafından satışa sunulan ‘Beyin Matematiği Nasıl Öğrenir?’ kitabına ulaşmak için Google Play Store’u ziyaret edebilirsiniz. Pek çok konu hakkında bilgilendirici videolara erişmek için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz.