aba-yayin-carpim-tablosu-ogrenmek-neden-zordur

Çarpım Tablosu Öğrenmek Neden Zordur?

Çarpım tablosu öğrenmek sadece ilkokula yeni başlayan öğrenciler için değil aynı zamanda büyükler için de zaman zaman zorluk çıkarmaktadır. Matematiğin ilk konularından bir tanesi olan çarpım tablosunu ezberlemenin zorluğu, kişiden kişiye göre değişen bir durum olmuştur. Ortalama zekaya sahip bir insan, işlemleri yaparken sadece yüzde 10’luk bir hata payına sahip olmaktadır. Tek basamaklı çarpımlarda bu süre zaman zaman 2 saniye bile sürebilmekte ve hata payı yüzde 25’lere çıkabilmektedir. Günlük hayatta insanların rakamlar konusunda sorun yaşamasında sayısız faktör etkili olmaktadır.

Çarpma İşlemi ve Hafıza

1970’lerin sonlarına kadar psikologlar en basit toplama ve çarpma işlemlerinin çalışan bellekte olan bir sayma işlemi ile yapıldığını düşünmekteydi. Fakat 1978 yılında yapılan bir deneyde yetişkinlerin 2 basamaklı çarpma ve toplama işlemlerini aynı sürede yaptığını ortaya çıkardı. Fakat rakamlar büyümeye başladıkça çarpma ve toplama arasındaki zaman aynı oluyor fakat süre oldukça uzuyordu. Örnek olarak 2 + 3 ve 2 * 3 işlemleri 1 saniyeden az sürerken 9 + 7 ve 9 * 7 işlemleri ise 1.3 saniye sürmekte.

Bu deney ile o güne kadar ön görülen tüm tezler geçersiz olmuştur. Bunun yerine hesaplama problemlerine çözümler uzun süreli bellekte depolanan ezberlenmiş bir tablodan alıyor bilgisi deneyler ile ortaya çıkmıştır. Böylelikle çalışan bellekte sayım ya da işlem gerçekleşmediği kanıtlanmış oldu. Bu ortaya çıkan verilen çarpım tablosu öğrenme sistemlerinde de bazı noktaların daha anlaşılır olmasına ve insanların yaşadığı sıkıntıları anlamaya olanak sağlamıştır.

Çarpım Tablosu Öğrenmek ve Deneyin Sonuçları

1978 yılında yapılan bu deney ilk başlarda insanları olukça şaşırtmıştı. Fakat 3 önemli etki göz önüne alındığı zaman aslında şaşırmaya gerek olmadığı anlaşılmıştır. İlk olarak niceliği zihinsel olarak temsil etmemizin doğruluk oranının artan sayı büyüklüğü ile düştüğü gerçeğinin bilinmesidir. İkinci olarak ise aritmetik becerilerimizin öğrenilmesinde sıranın önemli bir rolü olmaktadır. Çünkü öğrenme bölümünde ilk olarak gelenleri en iyi hatırlama eğiliminde olmaktayız.

Üçüncüsü ise küçük rakamların büyük rakamlara göre karşımıza daha fazla çıkmasıdır. Yani okulda öğrendiklerimiz ya da sosyal hayatta karşımıza çıkan işlemler genellikle küçük rakamları kapsaması zihnimizin büyük rakamlar gelince duraksamasına sebep oluyor. Çarpım tablosu öğrenmek de aynı bu şekilde beynimizde yer ediyor. İkiler, üçler ya da beşler günlük hayatımızda işlem olarak daha fazla karşımıza çıktığı için bu rakamlar ile yapılan işlemler daha kolay yapılabiliyor. Yani sosyal hayatta karşımıza çıkan rakamlar ve günlük hayatta kullandığımız işlemler bizlerin hızlı işlem yapmasını etkilemektedir.

David A. Sousa tarafından yazılan ve Doç. Dr. Gamze Sart tarafından editörlüğü üstlenilen ‘Beyin Matematiği Nasıl Öğrenir’ kitabına ulaşmak için Google Play Store’u ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalından bilgilendirici çok sayıda videoya ulaşabilirsiniz. Aba Yayın internet sitesini ziyaret ederek farklı konularda kaleme alınmış değerli eserlere ulaşabilirsiniz.