Maker Kültürü ve Üretim Süreci

Maker Kültürü ve Üretim Süreci

Maker Kültürü günümüzün en önemli eğilimleri arasında yer alıyor. “Tüketen” toplumları, “üreten” toplumlara yöneltme konusunda büyük önem taşıyan Maker Kültürü (ya da hareketi) özellikle çocuklar ve gençler tarafından büyük bir ilgi görüyor. Dilerseniz kısaca Maker Kültürü’nün tarihine bakarak, bu anlayışı daha yakından tanıyabiliriz. 

20 yıl kadar önce Almanya’da başlayan Hackerspace (Hacker Atölyesi de diyebiliriz) adlı konsept; programcıların bir araya gelerek çalışarak, fikirlerini paylaşabileceği bir yer alandan ibaretti. Bu alanların en temel amacı, üzerinde çalışılan teknolojinin yapmadığı fonksiyonları harekete geçirmek, bir bakıma ona farklı görevler tanımlamak üzerindeydi. Bu noktada programcılar birbirleriyle etkileşime geçerek, süreçleri kendileri ve diğer programcılar için çok daha kolay bir hale getiriyorlardı.

Zaman içerisinde Hacker Atölyesi olarak tanımladığımız alanlar yerlerini, CNC makineleri ve 3D yazıcı gibi teknolojilerin daha satın alınabilir fiyat seviyesine inmesiyle beraber Maker Atölyeleri’ne bıraktı. Sıradışı fikirlerin, prtaik buluşlara dönüştüğü Maker Atölyeleri’nde her yaş grubu kendisini ifade etme imkanı bulurken, özellikle çocuklar ve gençler bu kültürün en temel taşlarını oluşturuyor. 

Deneme ve Başarısızlık

Maker Atölyesi’nde çalışmalar yapan Makerlar, soyuttan somuta uzanan yolculuklarında zaman yönetimi, iş birliği, farklı açılardan düşünme, yeni nesil fiziksel ve dijital araçları bir arada kullanma gibi yetenekleri öğrenebiliyorlar. 

Fakat bu noktada özellikle Maker Kültürü’ne yeni aşina olmuş çocukların ve gençlerin denemekten ve yanılmaktan çekinmemeleri gerekiyor. Fikirlerini hayata geçmesi önemli bir sürece ihtiyaç duyduğu gibi bir yandan da üretim konusunda en doğu yöntemin bulunması; en doğru tecrübeler ve deneyimlerden geçiyor. Bu sebepler bir Maker’ın denemekten, yanılmaktan ve başarısız olmaktan korkmaması gerekiyor. 

Maker Kültürü konusuna bir de ekipman ve hazırlık yönünde bakalım. Üretim sürecine geçilmeden önce bir Maker’ın dikkat etmesi gereken şeyler arasında başı ekipmanlar çekiyor. Bu sebeple Makerlar’ın kafalarındaki düşünceleri aktarmadan önce tüm ihtiyaçları birden fazla defa gözden geçirmeleri ve üretim sürecine geçmeden bu malzemeleri hazır hale getirmeleri gerekiyor.

Bunun yanı sıra üretim sürecine geçmeden önce (üretim süreci boyunca da denilebilir) Makerlar’ın farklı bakış açılarının yardımını alması da ortaya koyacak ürün açısından olumlu sonuçlar doğurabilir. Buna göre özellikle Maker Atölyeleri’nde yapılacak çalışmalar, etkileşim bakımından büyük önem taşıyor. 

Maker Atölyeleri, her üretim alanında olduğu gibi birçok kesici, elektirikli ve delici ekipman barındırıyor. Bu sebeple çalışmaya geçilmeden önce Makerlar’ın güvenlik önlemlerini almaları, kendi sağlıkları açısından büyük öneme sahip.