Konuşma güçlüklerini ortadan kaldırmada konuşma terapisi son derece önemli sonuçlar sağlamaktadır. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilen konuşma sorunları, bireylerin yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu nedenle başarılı bir terapi sonucunda, konuşmaya ilişkin iletişim sorunları ortadan kaldırılabilir. Sürecin en başında soruna yol açan etkenler belirlenmektedir.
Etkenler belirlendikten sonra terapi için gerekli olan plan ortaya koyulmaktadır. Bireyin kendisi ile direkt olarak etkileşim sağlayan uzman, gerekli durumlarda bireyin çevresiyle de temas halinde olabilmektedir. Konuşma problemleri bazen ciddi sağlık sorunları nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Bu tür sağlık sorunlarının tespiti erken yaşlarda kolay olmayabilir.
Konuşma Terapisi Hangi Durumlarda Faydalıdır?
Bazı konuşma problemleri için konuşma terapisi etkili sonuçlar sunmaktadır. Genel olarak:
- Dil gecikmesi durumu,
- Otizm Spektrum bozukluğunun olması,
- Beyin ve damar olaylarına bağlı olarak yaşanan sağlık problemleri,
- Muhtelif kulak burun boğaz rahatsızlıkları,
- İşitme kaybı ya da öğrenme güçlüklerinin yaşanması konuşma sorunlarına yol açabilmektedir.
Yukarıda sayılan ve genişletilebilen sorunlar konuşma problemlerini beraberinde getirebilmektedir ve iletişimin düzeltilmesi için de terapi uygulanması gerekmektedir.
İletişimi kısıtlayan her durum, önlem alınması gereken bir durum olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle, bireylerin iletişim sorunlarıyla karşılaştıkları zaman, problemin büyüklüğüne ya da küçüklüğüne aldırmayıp profesyonel bir destek almalıdır. Bu sayede konuşma problemine neden olan etkenler erkenden teşhis edilerek gerekli önlemler alınabilir.
Çocuklarda ortaya çıkan konuşma problemleri, bazı durumlarda ailelerin ihmali nedeniyle ötelenebilmektedir. Nasılsa zamanla düzelir düşüncesi, soruna erken müdahaleyi önleyen ciddi bir ihmal davranışıdır.
Erken Dönemde Konuşma Problemleri İçin Nasıl Tanı Koyulabilir?
İleri yaşlarda görülen konuşma problemlerini anlayabilmek kolaydır. Çünkü kendini ifade etmek isteyen bireyin yaşadığı zorluklar dış dünyada algılanabilir. Ancak bebeklerin sahip olduğu konuşma problemlerini anlamak pek de kolay değildir. Bu nedenle, yaş aralıklarına göre bebeklerin sahip olması gereken yeterlilikler dikkate alınabilir. Örneğin 6 aylık bir bebeğin, seslere karşı göz takibi yapmaları beklenebilir. Ya da 18 aylık çocukların da ebeveynler tarafından sorulduğunda vücutlarındaki bir kısmı göstermeleri beklenmektedir.
Konuşma terapisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Barış Korkmaz tarafından yazılan Dil ve Beyin 2 kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. İlgi çekici diğer kitaplara ise aba Yayın resmi internet sitesinden erişebilirsiniz.