aba-yayin-kok-hucre-tedavileri-nedir

Kök Hücre Tedavileri Nedir?

İnsanda iki yüzden fazla sayıda hücre türü yer almaktadır. Bu hücreler sayesinde insan vücudundaki yirmi temel organın yapısı oluşturulmaktadır. Bu kadar önemli olan hücrelerde, kök hücre tedavileri konusu haliyle merak edilmektedir. Anne ve babanın üreme hücrelerinin birleşmesi sonucunda yeni bir canlı oluşur. Bu yeni canlının hücreleri bölünerek çoğalmaya başlar.

İlk başlarda oluşan hücreler tamamen birbirinin aynısıdır. Bu aşamadaki hücrelere kişinin kök hücreleri denilmektedir. İnsandaki hücre sayısı artmaya başladıkça hücreler, birbirlerinin aynısı olmaktan öteye giderler. Hücrelerde belirgin farklılıklar oluşmaya başlar. Bu hücreler öyle gelişirler ki dokuları ve organları oluşturacak şekilde özelleşmeye başlarlar. Bu farklılaşmanın, beraberinde getirdiği iki temel hücre yapısı dikkat çekmektedir.

Kök Hücre Tedavileri Mümkün müdür?

Hücrelerde meydana gelen farklılaşma sonucunda oluşan iki tür hücre yapısı vücut hücreleri ve üreme hücreleridir. Vücut hücreleri çok farklı formlarda meydana gelmektedir. Kan hücrelerinden iç organ hücrelerine, bağışıklık hücrelerinden kemik hücrelerine, deri hücrelerinden yağ hücrelerine ulaşıncaya dek farklı formlar gözlemlenmektedir.

Kök hücre tedavileri bu yapı dikkate alınarak gündeme gelmektedir. Normal bir insanda yaklaşık olarak 30 trilyon kadar hücre yer almaktadır. Farklı tür olarak çeşitlenen 200 çeşit hücre; farklı form, sayı ve kombinasyonlarla birlikte organları meydana getirmektedir. Embriyonik kök hücreler, erişkin kök hücreler, indüklenmiş pluripotent kök hücre, kök hücre çeşitleri olarak sayılabilir. Bu anlamda uygun tedaviler hücre türlerine göre kullanılmaktadır.

Kök Hücrelerle İlgili Çalışmalar Nelerdir?

Çok uzun yıllar boyunca hepsi aynı kökten gelen olgunlaşmış hücrelerin ilk hali olan, her tür hücreye dönüşme potansiyelini taşıyan bir hücreye dönüşüp dönüşmeyeceği araştırılmıştır. Bu konu hakkında en önemli çalışma 1962 yılında Dr. John Gurdon tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma sırasında kurbağa yavrusundan bir olgun hücrenin çekirdeği alınmıştır. Alınan çekirdek, kendi çekirdeği çıkarılmış olan bir yumurta hücresine nakledilmiştir.

Kök hücre tedavileri hakkında daha detaylı bilgi almak için Dr. Sevgi Salman Ünver ve Prof. Dr. Işıl Aksan Kurnaz tarafından kaleme alınan Biyoteknoloji Çağına Hoş Geldiniz! kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca ilgi çekici diğer kitaplara da aba Yayın resmi internet sitesi üzerinden göz atabilirsiniz.