aba-yayin-biyoteknoloji-alanindaki-meslekler-nelerdir

Biyoteknoloji Alanındaki Meslekler Nelerdir?

Biyoteknoloji tüm dünyada her geçen gün daha da önem kazanan bir alan haline gelmektedir. Haliyle bu alandaki meslekler de merak konusudur. Biyoteknoloji alanındaki meslekler ile ilgili Türkiye’de henüz bir veri havuzu olmasa da bu alana yönelik insan ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle Türkiye’de bu alandaki mesleklere yönelik önemli boyutta veri elde ederek çalışmalar yapmak pek mümkün olmamıştır. Amerika’daki veri havuzu kullanılarak konu hakkında bazı sonuçlar ve çıkarsamalar yapmak imkan dahilindedir.

Biyoteknoloji kavramını duyduğumuzda aklımıza belli başlı meslekler gelmektedir. Bunların başında; biyomühendisler, biyokimyasalcılar ve laboratuvar çalışanlarının yer aldığı söylenebilir. Bu çalışanlar arasında bulunan biyomedikal mühendisleri; tıp ve biyoloji problemlerine çözüm bulmak için çaba sarf etmektedir. Bu anlamda mühendislik ve biyoloji uzmanlığı bir arada kullanılmaktadır.

Biyoteknoloji Alanındaki Meslekler: Biyomühendisler Ne İş Yapar?

Biyomühendisler biyoteknoloji alanındaki meslekler söz konusu olduğunda bu alanın önemli çalışanlarıdır. Bu çalışanlar, hasta sağlık hizmetlerinin kalitesini ve etkinliğini artırmak için pek çok çalışma yapmaktadır. Bu amaca yönelik olarak; biyomedikal ekipman, cihaz ve yapay organlar, protezler ve teşhis makineleri gibi tıbbi yazılımlar biyomühendisler tarafından üretilmektedir. Günümüzde bir biyomühendisin Amerika’daki ortalama ücreti 88.400 dolar gibi bir rakama tekabül etmektedir. Sektördeki çalışanların ve alanın 2026 yılına kadar öngörülen büyüme oranı da %7 olarak belirlenmiştir.

Biyoteknoloji Alanındaki Diğer Çalışanlar Neler Yapar?

Biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren diğer bir çalışan grubu da biyokimyacılardır. Bu çalışanlar; canlıların kimyasal özelliklerini, hücre gelişimini, hücre büyümesini, kalıtım ve hastalık gibi biyolojik süreçleri incelemektedir. Karmaşık araştırma çalışmalarını bu çalışanlar yürütmektedir. Pek çok araştırma ve inceleme çalışmalarının yanı sıra insanların daha sağlıklı olmalarını sağlamak amacıyla ilaçların etkilerini araştırırlar. Bu ilaçların hormonlar, besin maddelerinin dokuları ve biyolojik süreçler üzerindeki etkileri biyokimyacılar tarafından incelemektedir.

Bu alanda çalışanların günümüzdeki ortalama ücreti ise 91.190 dolar olarak hesaplanmıştır. Alanın 2026 yılına kadar %11 oranında büyümesi öngörülmektedir. Biyoteknoloji alanında çalışan tıp bilimciler ise hastalıkları ve hastalıkları iyileştirmek için gerekli olan yöntemleri araştırmak için klinik çalışmalar yaparlar.

Biyoteknoloji alanındaki meslekler hakkında daha detaylı bilgi almak için Dr. Sevgi Salman Ünver ve Prof. Dr. Işıl Aksan Kurnaz tarafından kaleme alınan Biyoteknoloji Çağına Hoş Geldiniz! kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca ilgi çekici diğer kitaplara da aba Yayın resmi internet sitesi üzerinden göz atabilirsiniz.