aba-yayın-gunluk-tutmak-icin-nelere-dikkat-edilmeli

Günlük Tutmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Hayatınızda unutulmayan anıları ileri bir tarihte tekrar hatırlamak istiyorsanız günlük tutmak tam size göre bir eylem. Günlük sayesinde, yaşadığınız herhangi bir olayla ilgili duygu ve düşüncelerinizi aynı duygularla kağıda dökebilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız günlükler olay anındaki duygularınızı tekrar hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Bir olayın etkisi, kişide oluşturduğu duygu ve düşüncelerin ne ölçüde kişiyi etkilediği ile anlaşılabilir. Duygu ve düşünceler, bir olay karşısında kişide meydana gelen değişimleri yansıtmaktadır.

Günlük tutarken dikkat edilmesi gereken bazı nüanslar bulunmaktadır. Her şeyden önce günlük yazarken, hissedilen duygu ve düşüncelere karşı dürüst olmak gerekmektedir. Kişinin kendi karakterine aykırı olduğunu düşündüğü bazı cümlelere günlükte yer vermemesi aslında o olayın duygusunu doğru yansıtmasını engellemektedir. Her şeyden günlük yazarken dürüst davranılması son derece önemlidir.

Günlük İçin Özel Bir Defter ve Kalem Belirlemek

Günlük tutmak isteyenler bunun için özel bir defter ve kalem belirlemelidir. Belirlenen kalem sadece günlük yazımında kullanılmalı, başka bir amaçla kesinlik kullanılmamalıdır. Günlük olayların yazılacağı defter ise ister bir ofis defteri, ister ajanda isterse de bir not defteri olabilir. Genellikle kendi kilidi olan defterler günlük için seçilebilir. Çünkü günlüklerin içerisinde yazılı olanlar kişisel bilgi niteliği taşımaktadır. Başkalarının günlüğün içerisinde yazılı olanlara ulaşması için tedbir alınmalıdır.

Günlük için belirli günler belirlemek de mümkündür. Her gün yazmaktan ziyade sadece haftanın belirli günlerinde günlük yazmak daha yararlı olabilir. Farklı günlerde yaşanan duygu ve düşünceleri kaleme aktarmak için haftanın belirli günlerini seçmek doğru bir yaklaşımdır. Günlük için bir mekan belirlemek de faydalıdır. Yani günlüğün hangi ortamda yazılacağına önceden karar vermek ve günlük sayfalarını o mekanda doldurmaya dikkat edilmelidir.

Günlüğe Tarih Atmak Önemlidir!

Bir günlük yazarken, yazının ait olduğu tarih muhakkak belirlenmelidir. Yoksa yaşanan olayın tarihi bilinmiyorsa, o olayla ilgili anı tazelemek pek kolay olmayacaktır. Her sayfanın yaşandığı tarih, sayfanın en üstüne ya da yazının sonuna eklenmelidir. Günlük yazarken tarih sırasında riayet edilmelidir. Önceden yaşanmış olaylar, sonradan yaşanmış olaylardan sonraki bir sayfaya yazılmamalıdır.

Günlük tutmak için neler gerektiği hakkında kapsamlı bilgiler almak için Yazmak Bir Harika: Hikaye Günlüğüm kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Diğer kitaplara ise aba Yayın resmi internet sitesinden erişebilirsiniz.