aba-yayin-genc-beyin-uzerindeki-cevresel-etkiler

Genç Beyin Üzerindeki Çevresel Etkiler

Beynin gelişimini etkileyen çok sayıda unsur bulunmaktadır. Çevresel etkiler de beyni etkileyen önemli unsur aralarında yer almaktadır. Beyin, yapısı gereği sürekli olarak yeniliğe ilgi duymaktadır. Beynin bu ilgisi, aslında onun gelişimini sağlamaktadır. Yeniliğe ilgi duyan ve yeniliği arayan beynin yolculuğu ilgi çekici bir yapıya sahiptir. Çevrede meydana gelen değişiklikler yenilik olarak tanımlanabilir.

Beynin yeniliklere olan ilgisi, bu tanıma uygun olarak çevredeki değişikliklerle alakalı olduğu anlamına gelmektedir. Beyni etkileyen uyaranlar çevrede ve pek çok ortamda bulunmaktadır. Bu uyaranlar beyni sürekli olarak etkisi altına almaktadır. Beyin bu uyaranlara karşı bulunduğu ortamı sürekli olarak taramaktadır. Beklenmeyen bir uyaran olduğunda beynin normal akışı değişmektedir.

Genç Beyin Üzerindeki Etkiler Nelerdir?

Beyni etkileyen çevresel etkiler beklenmeyen bir uyarıcı geldiğinde ilgisini o uyarana yöneltmektedir. Bu sırada beyin dikkat kesildiği uyarana aksiyon göstererek gereksiz olan tüm eylemlerini durdurmaktadır. Ancak bunun aksine bilinen bir anın ya da olayın sürekli olarak yaşanması, beynin bu olaya ya da ana duyarsız hale gelmesine neden olur. Beynin öngörülebilir ve tekrar eden durumlar için sergilediği esas tavır ilgisizliktir.

Örneğin ders ortamları tam da böyle ilgisiz durumları yansıtmaktadır. Beyin böyle durumlarda ilgisiz olduğu kadar yeni uyaranlar için ilgisini başka alanlara yönlendirmektedir. Öğretmenlere göre öğrencilerin bugünkü öğrenme düzeyleri eskiye göre oldukça farklıdır. Yani öğrencilerin dikkat sürelerinin eskiye göre kısalması ve öğrencilerin kolayca sıkılmaları gibi durumlar artık daha çok görülmektedir.

Genç Beyin Üzerindeki Çevresel Etkiler: Beynin İlgisi Neden Azalıyor?

Bu durum öğrencilerin sınıf ortamındaki öğrenme sürecine yönelik yaklaşımların değişmesine neden olan unsurları merak konusu haline getirmektedir. Günümüzde öğrenciler, multimedya deneyimlerine dalarak farklı ödevler arasında geçiş yapmayı kabul etmektedirler. Öğrenciler normal şartlarda öğrenme süreçlerine katılmayı istemektedirler.

Öğrencilerin derslerde sıkılmalarının ve ilgisiz kalmalarının en önemli nedeni, dersin öğretmen odaklı olarak işlenmesidir. Bu dersler aktif öğrenci katılımı için neredeyse hiçbir fırsatı öğrenciler için oluşturmamaktadır. Sonuç olarak; öğrencilere, derslere katılım konusunda daha fazla fırsat verilmelidir. Bu durum öğrencilerin derse olan ilgilerini artıracaktır.

Çevresel etkiler beyin üzerinde ciddi etkiler oluşturmaktadır. Konu hakkında detaylı bilgi almak için David A.Sousa tarafından yazılan Beyin Matematiği Nasıl Öğrenir? kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca ilgi çekici diğer kitaplara ulaşmak için de aba Yayın resmi internet sitesine göz atabilirsiniz.