Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi, insan bedeninde değişikliklerin yaşandığı önemli bir dönemdir. Ergenlikte bedensel değişiklikler yaşandığı gibi ergenlikte ruhsal değişiklikler de meydana gelmektedir. Bu dönemde gençlerin ilgiye ciddi anlamda ihtiyaç duydukları görülmektedir. Ergenlik dönemi yetişkinliğe geçişle tamamlanan bir süreçtir.
Ergenlik dönemi kendine özgü sorunları ve problemleri olan geçiş dönemidir. Bu dönemde gençlerden, kendi bedenlerinde meydana gelen değişikliklere adapte olmaları beklenmektedir. Ayrıca yetişkinliğe geçiş döneminde gerekli olan bilgi ve tecrübeyi de edinmeleri beklenenler arasında yer almaktadır. Gelişim psikolojisinde ve sinirbilimde ortaya yeni gelişmeler, ergenlik döneminde beyinde temel bir yeniden yapılanmanın meydana geldiğini göstermektedir.
Ergenlikte Ruhsal Değişiklikler Nasıl Oluşur?
Ergenlik döneminde yaşanan değişimler, bireyin yetişkinliğe tam anlamıyla hazır olmalarını sağlamaktadır. Ergenlikte ruhsal değişiklikler için kesin bir zaman vermek oldukça güçtür. Büyüme sonucunda meydana gelen fiziksel değişimlerin kız ve erkeklerde daha farklı yaşlarda gerçekleştiği görülmektedir. Bedensel değişim kızlarda 10 ile 12 yaşlarında erkeklerde ise 12 ile 14 yaşlarında meydana gelmektedir. Ergenlikteki bedensel değişimler kızlarda, erkeklere göre 2 yıl daha erken başlamaktadır.
Hangisi cinsiyet olursa olsun, bedensel değişimler herkeste belirli bir sırayı izlemektedir. Bu durum kültürel arasında da aynı şekilde devam eder. Hızlı bir şekilde fiziksel değişim yaşayan ergen, kendini bir yetişkin olarak algılamaya başlamaktadır. Bu nedenle yetişkinlere verilen hak ve ayrıcalıkların kendilerine de verilmesini isterler.
Mental Değişiklikler Nasıl Bir Seyir İzler?
Ergenler tam bir yetişkin olmamıştır. Ancak halen daha çocuk oldukları da söylenemez. Bu nedenle ergenlik arada bir durumda kaldıkları söylenebilir. Bu durum anne ve babaların da bir bocalama içerisinde olmalarına neden olmaktadır. Anne ve babalar, bir yandan çocuklarının gelişip büyümelerini isterlerken bir yandan da kendilerine halen daha bağımlı olmalarını isterler.
Ebeveynler çocuklarının büyümelerinin mi daha iyi olduğunu yoksa küçük halleri ile kendilerine bağımlı mı olmalarının daha iyi olduğuna karar veremezler. Bu durum anne ve babalarda bir çelişki meydana getirir. Psikoanalitik kuramcıların birçoğuna göre ergenlik dönemi fırtına ve stres olarak kabul edilmektedir.
Ergenlikte ruhsal değişiklikler hakkında detaylı bilgi almak için Editör Ayşen Bulut öncülüğünde hazırlanan aba Yayın tarafından satışa sunulan Öğretmen ve Öğretmen Adayları İçin Cinsel Sağlık Bilgileri Eğitimi kitabına Google Books’tan ulaşabilirsiniz. Benzer kitaplara erişmek için de aba Yayın resmi internet sitesini takip edebilirsiniz.