Dijital Okuryazarlık Çağının Anahtarı: Kodlama

Dijital Okuryazarlık Çağının Anahtarı: Kodlama

Her alanda etkisini yoğun bir şekilde hissettiren dijitalleşme gerek kariyer gerekse de sosyal yaşam bakımından gereksinimleri yeniden tanımlıyor. Bu noktada yetişkinlerin dijital geleceğin gereksinimlerine ayak uydurması çok kolay olmasa da dijital dünyanın alfabesi olan kodlama sayesinde çocukların bu gereksinimlere ayak uydurması çok daha kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor. 

Yapay zeka, makine öğrenimi, robotik, veri bilimi ve nesnelerin interneti gibi teknolojiler ışığında şekillenen yeni dijital dünya, beraberinde farklı gereksinimler getiriyor. Günümüz çocukları bu dönüşüm sürecine doğrudan katılarak teknolojik evrim sürecinin de bir parçası haline geliyor. Bu noktada erken yaşta başlayacak kodlama eğitimi çocukların gelecekte kariyerlerine daha rahat yön vermelerini sağlayacağı gibi yaşadıkları dünyayı daha rahat bir şekilde algılamalarına da olanak sağlayacaktır. 

Okuryazarlık da yeni dünya düzeni ile birlikte yerini “dijital” okuryazarlığa bırakıyor. Okul öncesi çağlarda verilen alfabe ve okuma-yazma eğitimi de yerini dijital okuryazarlığın alfabesi olan kodlamaya bırakıyor. 4 yaşından itibaren kodlama eğitimini oyunlarla birlikte öğrenmeye başlayan çocuklar, ilk ve orta dereceli okullarda aldıkları bu temel eğitimin üzerine inşa edecekleri dijital altyapı sayesinde kendilerini rahatlıkla geliştirebiliyorlar. Hayat boyu eğitim sınıfına giren kodlama sayesinde analiz, problem çözebilme, eleştirel bakış açısı, tasarımsal ve mimari düşünme gibi yeteneklere sahip oluyorlar. 

Özellikle oyun temelli eğitim modeliyle erken yaşlarda verilmeye başlayan kodlama eğitimi, dünya genelinde de hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya devam ediyor. 

Ülkemizde de bu alanda eğitim veren kurumlar yer alıyor. Buna ek olarak Maker Atölyeleri de bu alanda kendisini geliştirmek isteyen çocuklara yol gösterici bir ol üstlenebiliyor. Ayrıca ABA Yayıncılık tarafından yayınlanan Scratch JR bu alanda kendisini geliştirmek isteyen çocuklar için önemli bir kaynak olarak öne çıkıyor.

Scratch Jr hakkında bilgi verecek olursak; Scratch Jr, iPad ve Android tabletlerde çalıştırılabilen, ücretsiz ve giriş seviyesinde bir programlama dilidir. Dünya genelinde milyonlarca çocuk tarafından kullanılan Scratch’ten ilham alarak oluşturulan bu programlama dili, küçük yaştaki çocukların kendi animasyonlarını, interaktif hikâyelerini ve dinamik oyunlarını oluşturmalarına olanak sağlıyor.

Resmi Scratch Jr Kitabı bu ücretsiz uygulama için müthiş bir el kitabı olup, çocuklar için kodlamayı kolay ve eğlenceli kılıyor. Çocuklar karakterleri hareket ettirmek, zıplatmak, onlara şarkı söyletmek ve dans ettirmek için kod bloklarını birleştirerek programlamayı öğreniyor.

Bölümler birbiriyle bağlantılı birçok aktivite ve son kısımda da eğlenceli bir final projesinden oluşur. Bu pratiğe dayalı uygulamalar çocukların aritmetik düşünme, problem çözme ve tasarım becerilerini geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Kaynak

  • https://abayayin.com/resmi-scratch-jr-kitabi/