aba-yayın-carpim-tablosu-nasil-ogretilmeli

Çarpım Tablosu Nasıl Öğretilmeli?

Çocuklar için çarpım tablosu bazı durumlarda can sıkıcı bir tablo olabilir. Ancak yapılan araştırmalara bakılırsa, çarpma işlemlerinin yalnızca çocuklar için sorun yaratmadığı anlaşılmaktadır. Bugün yetişkinler dahi çarpma işlemlerini yaparken %10’luk bir hata payına sahiptir. Sonuç olarak; gerek çocukların gerekse yetişkinlerin rakamlarla bir sorunu olduğu açıkça görülmektedir. Peki, çarpma işlemleriyle ve çarpma tabloları ile olan sorunumuz nereden kaynaklanmaktadır?

Matematik Çarpım Tablosu Neden Zor Hatırlanıyor?

Genel olarak çarpım tablosu 10’a kadar olan işlemler diğerlerine nazaran daha kolay öğrenilmektedir. Çocuklar eğitim hayatları boyunca çarpma tabloları gibi diğer pek çok işlemi oldukça zor hatırlamaktadır. Aslında aynı çocukların, arkadaşlarının isimlerini ve doğum tarihlerini dahi kolaylıkla hatırlarken çarpma tablosunu neden hatırlayamadıkları da merak edilenler arasında yer almaktadır.

Yani konuya şu noktadan bakılmalı: Çocuklar matematik dersi için çarpma tablosunu öğrenirken saatler harcamalarına rağmen bu tabloların kullanılmasında halen daha hatalar yapmaktadır. Ancak arkadaşları ile ilgili pek çok bilgiyi hatırlamaları sürecinde sorun yaşamazken çarpma tablolarına yönelik bu aksaklığın çözümü önemlidir. Bu paradoksa yönelik olarak verilebilecek ilk cevap, çarpma tablosunun öğretme şeklinin sezgisel olmasından kaynaklı olduğudur.

Çarpma tablosu öğretilirken sayıların birbirleri ile çarpımı sırasında çok sayıda unsur kullanılmaktadır. Bu işlemler sırasında 1’den 9’a kadar olan rakamlar, kendileri gibi 1’den 9’a kadar olan rakamlarla çarpılmaktadır. Çocuklar bu çarpma işlemlerinin her birinin sonucunu ezberleyerek matematiksel işlemlerde kullanmaktadır. Bu durum sonuç olarak, çarpma işlemlerinde hataların yapılmasına neden olmaktadır.

Çarpma Tablosunu Ezberlemek İçin Hangi Yöntem Kullanılmalı?

Çocuklar için çarpım tablosu ezberlemek adına farklı metotlar geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden bazıları, çarpma tablosunun daha kolay ezberlenmesine yardımcı olmaktadır. Ancak her zaman için öğrenme sırasında kalıcı yöntemlerin uygulanması daha yararlı sonuçlar sağlayacaktır. Kalıcı yöntemler, beynin yapısına uygun olan yöntemleri ifade etmektedir.

Çocuklara çarpma tablosunu öğretirken eğlenceli metotların faydalı olduğu görülmektedir. Eğlenceli bir öğretme yöntemi de oyunlar aracılığıyla gerçekleştirilen yöntemlerden oluşmaktadır. Çocukların hafızasında matematiksel terimler ile yöntemlerin kalıcı olması için şarkılar ve tekerlemeler de oldukça işlevseldir. Bununla birlikte; sıklıkla tekrarlanan matematiksel terimler ve işlemlerin kalıcılıkları da artmaktadır.

Ancak yine de bir bilgiyi öğrenmek için çok sayıda unsurun devreye girdiği unutulmamalıdır. Dil yetisi ile çarpma işlemlerini öğrenme arasında sıkı bir ilişki vardır. Öyle ki, insanlar ikinci bir dil öğrendiklerinde dahi aritmetik işlemleri ana dillerinde düşünürler. Sonuç olarak; ikinci dillerini çok akıcı kullanabilseler dahi aritmetik işlemleri yine de ana dillerinde düşündükleri görülmektedir.

Çarpım tablosu öğreniminde hangi yöntemlerin daha etkili olduğu, matematik öğretmenlerinin dikkatini çekmektedir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için David A.Sousa tarafından yazılan Beyin Matematiği Nasıl Öğrenir?  kitabına Google Books’tan ulaşabilirsiniz. Diğer ilgi çekici kitaplara aba Yayın internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca güncel konularda hazırlanan bilgi verici videolara da Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.