aba-yayın-hafiza-uzerinde-teknolojinin-etkileri-neler

Hafıza Üzerinde Teknolojinin Etkileri Neler?

Eğitimde verimli yöntemlerin uygulanması son derece önemlidir. Verimli öğrenme yöntemleri, kısa sürede kalıcı öğrenmeyi sağlayan bazı yöntemlerden oluşmaktadır. Hafıza da, öğrenme metotları söz konusu olduğunda göz önüne alınması gerekenler arasında yer almaktadır. Hafıza üzerinde pek çok unsurun olduğu görülmektedir. Bununla birlikte; öğrenmede işlevsel olan hafıza üzerindeki teknolojinin etkileri de merak edilenler arasında bulunmaktadır.

Teknolojinin Etkileri Olumlu mu Yoksa Olumsuz mu?

Yapılan araştırmalara göre teknoloji, hafıza ve dikkat üzerinde pek çok etki sağlamaktadır. Bu anlamda, olumlu etkiler ortaya çıktığı gibi olumsuz etkiler de gözlemlenmektedir. Teknolojinin gençlere sağladığı pek çok imkan bulunmaktadır.

Gelişen teknoloji ile birlikte gençler, bilgiye çok daha hızlı bir şekilde ulaşabilmektedir. Bununla birlikte, teknoloji ile iç içe olan çocukların yaratıcılık kabiliyetlerinin de üst düzeye ulaştıkları görülmektedir.

Teknolojinin olumlu etkileri ile beraber Teknolojinin zararları da olduğundan bahsetmiştik. ‘Her güzel şeyin bir bedeli vardır’ sözü aslında teknoloji ile yakından ilişkilidir. Öğrenme kavramının dikkat gerektirdiğini söylemeliyiz. Dikkat edilmediği müddetçe öğrenme için gerekli olan unsurların risk altına gireceği bir gerçektir.

Eğitim Sürecinde Tekrar Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Teknolojinin etkileri eğitim üzerinde kendini gösterirken teknoloji dışında bilgi öğrenme sürecinde tekrar yapmanın önemine de değinmekte yarar vardır. Yeni bir bilginin öğrenilmesi sırasında eylemin devamlılığı, bilginin kalıcılığına yardımcı olmaktadır.

Her yeni öğrenilen bilginin öğrenci tarafından işleme alınması, daha çabuk bir şekilde öğrenilmesi için belleğe destek sağlamaktadır. Tekrar eylemi de kendi içerisinde farklı türlere ayrılmaktadır. Tekrar türleri arasında yer alan ilk ve ikincil tekrar zamanı kavramları doğru bir şekilde bilinmelidir.

İlk tekrar, yeni bir bilginin çalışan bellekte ilk kez buluşmasıdır. Yeni bilginin, belleğe girdiğinde kendisine uygun bir bağlantı bulamadığında kısa dönemden sonra kalıcılığını kaybetmesi muhtemeldir. Bununla birlikte; ilk tekrardan sonra ikinci tekrar yapıldığında bilginin kalıcılığını sağlayan bağlar güçlenmektedir.

Öğrenmenin Teknoloji Üzerindeki Etkileri Hangi Noktalarda Kendini Göstermektedir?

Teknolojinin eğitim süreçlerine entegre edilmesi, Çin’de yaygın bir şekilde başvurulan yöntemler arasında yer almaktadır. Çin’in PISA başarıları da teknoloji ile entegre olan eğitim süreçleri sayesinde mümkün olmaktadır. Ders işlenen sınıfların tasarımları dahi teknolojiye uygun olarak ayarlanmaktadır.

Çin’de çocuklar, eğitim sürecinde teknoloji odaklı sınıflarda kalıcı öğrenmenin doğru yöntemlerini uygulamaktadır. Hafıza üzerinde teknolojinin etkileri konusunda ayrıntılı bilgi almak için David A.Sousa tarafından yazılan Beyin Matematiği Nasıl Öğrenir? kitabına Google Books’tan ulaşabilirsiniz. Diğer ilgi çekici kitaplara aba Yayın internet sitesinden ulaşabilirsiniz.