aba-yayin-biyogaz-nedir-nasil-uretilir

Biyogaz Nedir? Nasıl Üretilir?

Organik atıkların işlenerek bunlardan kullanılabilir gaz üretilmesi biyogaz üretimidir. Biyogaz nedir sorusuna ‘oksijenin olmadığı bir yerde organik maddenin karbondioksit ve metan gazına mikrobiyolojik floranın etkisiyle dönüştürülmesidir’ cevabı verilebilir. Bitkisel atıklar ve hayvansal gübreler kullanılarak organik maddeler ayrıştırılmaktadır. Biyogaza dönüşümü sırasında hayvansal gübreler daha yararlı hale gelmektedir. Bunun dışında; tavuk gübrelerinin kullanımı ile de verimi yüksek olan biyogaz üretimi mümkündür.

Tavuk gübresi, toprağın yapısına çok sayıda katkı sağlamaktadır. Bu gübrenin kullanımı, toprakların verimini artırması amacıyla tercih edilmemektedir. Bunun yerine tavuk gübresi toprakta tuzluluk oranının artmasını sağlamaktadır. Biyogaz üretimi sayesinde günümüzde çok sayıda avantaj elde etmek mümkündür. Bugün, evlerde ısınma ve diğer amaçlı kullanımlarda yararlı olan biyogaz aynı zamanda elektrik üretimi söz konusu olduğunda da faydalı sonuçlar sunmaktadır.

Biyogaz Nedir? Biyogaz Nasıl Elde Edilir?

Biyogaz üretiminde kullanılan pek çok madde bulunmaktadır. Bunların başında; hayvancılık atıkları, meyve ve sebze atıkları, atık arıtma su tesisi çamuru, hayvan gübreleri, bahçe atıkları ve diğer endüstri atıkları yer almaktadır. Biyogaz nedir sorusu kadar biyogazın nasıl üretildiği sorusu bu anlamda önemli olmaktadır. Biyogaz üretimi için organik atıkların arındırılma işlemine tabi tutulması gerekmektedir. Bu atıklar zararlı mikroorganizmalardan arındırılmak üzere herhangi bir alanda sterilize olarak toplanır

Toplanan bu organik atıklar çürütücüye gider. Biyogaz üretimine geçilmesi için oksijensiz bir ortama ihtiyaç bulunmaktadır. Bu ortam sağlandıktan sonra biyogaz üretimi başlamaktadır. Üretim sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Çünkü bu hususlar, gaz üretimi sırasında verimlilik kayıplarını en aza indirmektedir. Bu amaçla; verimlilik kaybına neden olan yapıda atıklar, sürecin dışına alınmalıdır. Bunun dışında; üretim sırasında ortaya çıkan fazla gazın da sistemden uzaklaştırılması gerekmektedir. Çok olan metan gazının zararlı etkileri bulunmaktadır. Bu cümle Biyogaz zararları olarak algılanmamalıdır. Üretim sırasında fazla olan metan gazı zehirleme sonucu doğurabilir.

Ancak fazla olan bu gazın yakılarak ortadan kaldırılması gerekmektedir. Üretim sırasında fazla olarak üretilen gaz, havaya yakılarak salınır. Çürütücüde oluşan maddenin belirli bir oranı metan gazı olurken diğer bir oranı da karbondioksit olmaktadır. Biyogazın üretimi başarı ile tamamlandıktan sonra bu gazın kullanıldığı pek çok alanda faydalı sonuçlar sağladığı görülmektedir. Biyogaz, doğrudan ısınma amaçlı kullanılabildiği gibi yakıt olarak da işe yaramaktadır. Elektrik üretiminde işe yarayan biyogaz aynı zamanda doğalgaz maliyetlerini aşağıya çekmede de oldukça yararlıdır. Türkiye’de biyogaz üretim tesisleri ve çalışmaları yeterli seviyede olmamakla birlikte bu alanda çalışmalar artarak devam etmektedir.

Biyogaz Temiz Enerji Kaynağı Mıdır?

Biyogaz nedir sorusunun cevabı kadar bu kaynağın nasıl bir enerji kaynağı olduğu sorusu da merak edilenler arasındadır. Biyogaz yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak çevre dostu bir yapıya sahiptir. Biyogaz, atık yönetimi söz konusu olduğunda düşük maliyetli bir atık idaresine imkan tanımaktadır. Biyogaz üretimi, toplumların hızlı bir şekilde gelişmesine ve kalkınmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca biyogaz üretimi sayesinde sera gazlarının salınımı azaltılmaktadır. Bu alanda yapılan çalışmalar yeni istihdam alanlarının ortaya çıkmasını da sağlamaktadır.

Biyogaz Üretim Süreci Nasıl Gerçekleştirilmektedir?

Biyogaz üretim süreci dört farklı basamakta meydana gelmektedir. Biyokütle içerisinde yer alan atıklar 4 aşamada karbondioksit ve metana dönüştürülmektedir. Aşamalardan ilki hidroliz fazı aşamasıdır. Üretim sürecindeki ikinci aşama asit üretim fazı olmaktadır. Bu basamaktan sonra asetik asit üretim aşaması gelmektedir. Son olarak da metan üretim fazı sürecin dördüncü basamağı olarak önemlidir. Üretim aşamaları sonucunda biyogazla birlikte elektrik ve ısı kaynağı elde edilmektedir.

Biyogaz Üretim Tesisleri Nasıl Olmalı?

Biyogaz üretiminde önemli olan, üretimin ihtiyaç duyduğu ortamın yeterli özelliklere sahip olmasıdır. Aile tipi biyogaz üretim tesisleri bu anlamda örnek olarak gösterilebilir. Çin’de aile tipi biyogaz alanlarının olması, üretim için yeterli olmaktadır. Tesisler dışında üretim için biyogazın oluştuğu ortamın ısıtılması gerekmektedir. Ortam sıcaklığının 35 derece civarında olması üretim için yeterli sayılmaktadır. Biyogaz tesislerinde ıs kontrolü için kullanılan bazı yöntemler mevcuttur. Bu sayede biyogaz için gerekli olan ortam kolaylıkla oluşturulabilmektedir.

Biyogaz nedir sorusuna daha detaylı bir cevap almak için Dr. Sevgi Salman Ünver ve Prof. Dr. Işıl Aksan Kurnaz tarafından kaleme alınan Biyoteknoloji Çağına Hoş Geldiniz! kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca ilgi çekici diğer kitaplara da aba Yayın resmi internet sitesi üzerinden göz atabilirsiniz.