aba-yayın-bitkiler-uzerinde-uygulanan-biyoteknoloji-calismalari

Bitkiler Üzerinde Uygulanan Biyoteknoloji Çalışmaları

Bitkilerin canlı hayatındaki yeri tartışılmaz. Bu nedenle biyoteknoloji çalışmaları söz konusu olduğunda bitkilere yönelik yapılan çalışmalar merak edilmekte. Bitkilerin ıslahından bitkilerin daha verimli üretilmesine kadar biyoteknoloji alanında çok sayıda yenilik göze çarpıyor. Bununla birlikte; bazı durumlarda tohum ıslahının yapılmaması, ürün elde etmeyi dahi zorlaştırmakta. Çünkü bitkilere zarar veren; böcekler, bakteriler, virüsler ve doğal olaylara karşı önlem alınması zorunlu.

Bitkilerde yapılan genetik modifikasyon çalışmaları son dönemde ciddi düzeyde artış gösterdi. Bu çalışmaların temel nedeni, bitkilerin daha dayanıklı hale gelmesi, çevresel koşullara karşı daha yüksek tolerans göstermesi, besin özelliklerinin geliştirilmesi ve olgunlaşma sürelerinin belirlenebilmesi şeklinde gösterilebilir.

Bitkilere Yönelik Yapılan Biyoteknoloji Çalışmaları Yararlı Sonuçlar Veriyor mu?

Yapılan araştırmalara göre bitkiler üzerindeki biyoteknoloji çalışmaları önemli sonuçlar sağlıyor. Şöyle ki; bitkilerin daha kaliteli hale gelmesi, az girdi ile daha çok üretim elde edilmesi ve üretimlerin uzun ömürlü olması elde edilen yararlı sonuçlar…

Her ne kadar bitkiler üzerinde biyoteknolojik araştırmalar yapılsa da bu çalışmaların halen daha yeterli olmadığı söylenebilir. Bu konuda Türkiye’de de belli başlı çalışmalar yapılmakla birlikte, halen daha, alana daha fazla yatırım yapılması gerektiği bir gerçek. Ancak yapılacak yatırımlar doğrultusunda yeni yöntemlerin önü açılabilir. İlerleyen dönemlerde devletlerin de biyoteknoloji yatırımlarına daha çok kaynak ayırmaları bekleniyor. Zaten bu kadar önemli bir alana büyük yatırımlar da devlet eliyle mümkün hale gelebilir.

Biyoteknoloji Yatırımları Neden Önemli?

Dünya genelinde artan nüfusla birlikte, bitkilerden elde edilen verimin de artış göstermesi gerekiyor. Aksi durumda artan nüfusun ihtiyacını karşılamak pek mümkün değil. Bununla birlikte, bitkilerin besin değerlerindeki artışlar da önemli… Çünkü tüketim sonucunda besin değeri artan ürünlerden daha fazla yarar elde edilebilir.

Biyoteknolojik girişimler bitkilerden elde edilecek tüm faydalara yönelik olarak yapılıyor. Dünya genelinde bazı ülkelerin tarım alanına daha fazla eğildiklerini görmekteyiz. Böyle bir yaklaşımdaki temel amaç, tamamen gıda maddelerinde bağımsız hale gelebilmek. Bu konu önemli olduğundan dolayı üzerinde hassasiyetle durulması gerekiyor.

Bitkiler üzerinde uygulanan biyoteknoloji çalışmaları hakkında detaylı bilgi almak için Biyoteknoloji Çağına Hoş Geldiniz kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Benzer kitaplara ulaşmak için de aba Yayın internet sitesine göz atabilirsiniz.