aba-yayın-beyin-temelli-ogrenme-nasil-uygulanir

Beyin Temelli Öğrenme Nasıl Uygulanır?

Öğrencilerin zamanının çoğu okulda ve sıralarda geçmektedir. Bu durum ise öğrencileri pasifize etmektedir. Çoğu sınıf ortamında öğrencilerde merak duygusu azalmakta ve öğrenme kaygısı oluşmaktadır. İşte tam da bu noktada, beyin temelli öğrenme nasıl uygulanır sorusu akıllara gelmektedir. Çünkü çok sayıda karmaşık duygunun bir arada olduğu sınıf ortamında öğrenme seviyesi oldukça düşük olacaktır. Bu nedenle, beynin gelişimi ve öğrenmeye katkısının olması için öğrenmenin iyi bir şekilde uygulanması gerekir.

Beyinle uyumlu öğrenme şekli bazı özel öğretim teknikleri ile gerçekleştirilmektedir. Araştırmalara göre öğrencilerin beyinle uyumlu bir öğrenme metodu uygulamaları için öğretmenlerin nelere ihtiyaç duyulduğunu bilmesi gerekir. Öncelikle eğitimciler ders işleme yöntemlerini konuların işleyişine göre belirlemelidirler. Öğrencilerin sıklıkla yaptıkları hatalar gözlemlenerek düzeltmeye gidilmelidir. Pratik öğretme metotları kullanılmalıdır.

Sınıf içerisinde dikkatin dağılmaması adına öğrencilerin öğrenme çevreleri zenginleştirilmelidir. Öğretmenlerin üzerinde durması gereken bir diğer önemli nokta ise öğrencilerin duygusal iniş çıkışlar yakalamasının önüne geçmektir. Öğrenciler üzerinde takdir artırılarak, azarlamalar azaltılmalıdır. Beyin temelli öğrenme nasıl uygulanır hususunda tercih edilen bir diğer yöntem ise öğrenmenin zeka sistemleriyle desteklenmesidir. Ayrıca öğrencilerin derse katılımı artırılarak zihinlerinin canlı tutulması da sağlanmalıdır. Son olarak öğrencilere tavsiye edilen günlük fiziksel aktivitelerde onları zinde tutacaktır.

Beyin Temelli Öğrenme Nasıl Uygulanır? Öğrenmeye Uygun Okul Tasarımları

Öğrenme her ne kadar başlı başına beyne bağlı bir durum olsa da çevreninde öğrenme üzerinde etkisi oldukça fazladır. Beyin temelli öğrenme tüm öğrenme metotlarını bünyesinde barındırarak sağlıklı bir öğrenme şekli sunmaktadır. Duygu, hafıza, duyusal deneyim, fiziksel ve nörolojik pek çok süreci tüm yönleriyle ele almaktadır. Öğrencilerin öğrenme ortamı olan okullarda belli tasarlamalar yapılarak doğru ortamlar oluşturulmalıdır. Oluşturulan ortamlar öğrencilerin bireysel olarak somut-soyut her türlü ihtiyaçlarına cevap verebilecek özelliklere sahip olmalıdır.

  1. DÜZENLEME: Öğrencilerin okul ortamında fiziksel anlamda daha rahat ve özgür bir şekilde hareket edebilmeleri için alanlar oluşturmalıdır. Özellikle sosyalleşmenin artması için alanların açılması gerekmektedir. Ancak geleneksel sınıf ortamları öğrenme sistemini olumsuz anlamda etkilemektedir. Arka arkaya sıralanan sıraların aksine dairesel ya da U şeklinde oturma planları oluşturulmalıdır. Bu oturma planları sayesinde sınıfta daha fazla boş ortam sağlanmakta ve buda öğrencilerin ayağa kalkabilecek alanlarının artmasına zemin hazırlayacaktır.
  2. KONFOR: Beyin temelli öğrenme nasıl uygulanır sorusunun bir diğer cevabı ise sınıflarda uygulanan konfor sistemidir. Okullar öğrenciler ve öğrenme açısından oldukça stresli ortamlardır. Okulların doğasında olan bu durum öğrencilerin etkili bir şekilde öğrenmelerini olumsuz etkilemekte ve kendilerini tehdit altında hissettirmektedir. Yapılan araştırmalar öğrencilerin sınıf ortamında en az %50 oranında stresli olduklarını ortaya koymuştur. Öğrencilerin başarısız olma duygularının önüne geçilmelidir. Ancak bu durum sert sıralar üzerinde alınan eğitimin karşısında ne kadar etkili olur sorusunu beraberinde getirmektedir. Öğrencilerin dersleri rahat bir şekilde dinleyebilmeleri için oturdukları sıraların ergonomik olması oldukça önemlidir. Kısacası sınıflardaki sıralar yumuşatılmalı ve öğrenci konforu düşünülmelidir.
  3. RENK: Öğrenme tek seferde beynin pek çok bölümünün aynı anda çalışmasıyla gerçekleşmektedir. Sınıflarda sof trenlerin kullanıldığı duvar boyalarından uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca sıralarda tek renk olmamalıdır. Hatta okul binası farklı ve canlı renklerin bir araya geldiği boyalarla boyanmalıdır.
  4. DUYGUSAL BAĞ KURMAK: Beyin temelli öğrenme nasıl uygulanır durumunda duygusal bağ kurma oldukça önemlidir. Öğrenciler yeni bir konu ile karşı karşıya kaldığında hem olumlu hem de olumsuz duyguları beraber yaşamaktadır. Öğrenilen yeni bilgilerin öğrencilerde olumlu mu ya da olumsuz mu olduğu öğretmenler tarafından tespit edilmelidir. Yüz yüze yapılan eğitimler öğretmenler ve öğrenciler arasında olumlu bağların oluşmasına katkı sağlamaktadır.
  5. DESTEKLEYİCİ UYGULAMALAR: Beyin temelli öğrenme gerçek öğrenme senaryolarını ayırt edebilme kabiliyetindedir. Çünkü derse yönelik özel sınıfların oluşturulması öğrenme sürecini kamçılamaktadır. Dil dersinde sınıfın o ülkenin kültürüne göre dekore edilmesi ve düzenlenmesi öğrenmeyi destekleyecektir. Ayrıca sınıf ortamına koyulan görsel ipuçları da gereken desteği sağlayacaktır.

Beyin temelli öğrenme nasıl uygulanır sorusuna kapsamlı ve tatmin edici bir cevap almak için Eric Jensen ve Liesl McConchie tarafından yazılan Beyin Temelli Öğrenme kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Güncel konularda hazırlanan ilgi çekici diğer kitaplara da aba Yayın resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz.