Bilgisayar ve Teknoloji ile Yetişen Çocukların Farkı

Bilgisayar ve Teknoloji ile Yetişen Çocukların Farkı

Teknolojinin hız kesmeden ilerlediği günümüzde dünyaya gelen çocuklar önceki nesillerden bir hayli farklı büyüyorlar. Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar ile neredeyse bebeklik dönemlerinde tanışan dijital çağın çocukları, eğlenirken sosyalleşirken ve hatta eğitim alırken dahi internet ve teknolojiden yararlanıyorlar. 

Sosyalleşme tarzları farklı olan çocukların çevrelerine gerektiği kadar duyarlı olmadıkları yönünde eleştiriler ve endişeler olsa da bu çocuklar aynı zamanda geleceğin dünyasını şekillendirip ilerlemeyi sağlayacaklar. Bilgisayar ve teknoloji hayatlarının merkezinde olan çocukların farklarına ve teknolojinin onlar üzerindeki etkilerine bakalım. 

El- Göz Koordinasyonu 

Çocuklar ekrandaki bir uygulamayı takip ettiğinde ve nesneleri hareket ettirdiğinde el ve göz koordinasyonları gelişiyor. Çocukların bilişsel becerilerinin gelişmesini de sağlayan bu durum teknoloji çağı çocuklarının akademik başarılarının daha yüksek olmasında rol oynuyor. 

Dil Gelişimi

E-kitap, sesli hikayeler veya diğer dil geliştirme uygulamaları sayesinde çocuklar yeni kelimeleri doğru telaffuz edip farklı kelimeler ile anlamlarını erken yaşlarda öğreniyorlar. 

Okula Hazırlık ve Bilişsel Gelişim

Teknoloji okul öncesi dönemde kullanıldığında çocukların okula hazırlanmaları için gerekli becerileri kazanmalarına yardımcı oluyor. Gelişimlerine uygun olan bilgisayar programları ile okuma, yazma ve matematik gibi temel becerilerin sağlanması düşünsel yeteneklerinin erken yaşlardan itibaren gelişmesini sağlıyor. 

Girişimci Ruh

Risk alabilen ve kararlarını kendi başlarını vermeyi tercih eden çocuklar aynı zamanda girişimci bir ruha da sahip. Liderlik duyguları yüksek olan ve en iyisini yapmaya odaklı çocuklar yaşıtları ile sürekli rekabet halinde olmayı da seviyorlar. 

Odaklanma ve Konsantrasyon

Oyun oynarken eş zamanlı olarak ayrıntılara dikkat eden ve bir sonraki hamlesini düşünen çocukların odaklanma ve konsantrasyonları da gelişiyor. Bu sayede matematik ve mantıksal akıl yürütme becerileri artıyor. Öte yandan hızla akıp giden grafikler ve çok çeşitli içerikler çabuk sıkılmalarına ve yenilik aramalarına neden oluyor. 

Sosyal Etkileşim 

Teknoloji ile büyüyen çocukların bir diğer farkı da önceki nesillere göre bilgisayar başında daha bireysel şekilde büyümeleri. Öte yandan çocuklar okullarda birlikte yaptıkları teknolojik projeler sayesinde sosyal hayatta da kendilerini rahatça ifade edebiliyorlar. Projeler, fikir alışverişinde bulunmalarına, sosyalleşmelerine ve iş birliği yapmalarına fırsat veriyor.  

Sorumluluk Bilinci 

Oyun oynarken bir sonraki seviyeye geçmek için görevi tamamlanmış olmak gerekiyor. Bu tarz öğrenme oyunları yeni nesil çocuklardaki sorumluluk bilincinin gelişmesine yardımcı oluyor. Ayrıca oyun oynarken farklı hamleler düşünmek sorunlar karşısında pes etmeyip alternatif yollar geliştirmelerini ve çok yönlü düşünebilmelerini sağlıyor. 

Kaynaklar