6-12 Yaş Grubu Çocuklar İçin Teknolojinin Doğru Kullanımı

6-12 Yaş Grubu Çocuklar İçin Teknolojinin Doğru Kullanımı

Bugünün giderek dijitalleşen dünyasında çocuklarımıza sadece gerçek dünya için değil, aynı zamanda sanal dünya ve teknoloji kullanımı konusunda da rehberlik etmemiz gerekir. Teknolojiden faydalanmanın sağlıklı yollarını onlara öğretmeliyiz ki bu sayede dijitalleşen dünya için gerekli becerileri zarar görmeden, uygun şekilde edinebilsinler. 

Artılar ve Eksiler

Teknoloji sayesinde her yaştan çocuk eğlenceli bir öğrenme, kendini yaratıcı yollardan ifade edebilme ve diğer çocuklarla aynı ortamda bulunmasalar da kaynaşabilme olanağı bulurlar. Bu tarz becerilerin gelişmesi ileride onların, çoğu dijitalleşen işlere daha iyi adapte olmalarını da sağlayacaktır. Fakat ebeveynler bir yandan çocuklarının gelecek için bu gerekliliğe hazır hale gelmelerini isterken, bir yandan da onların uygunsuz içeriklere erişmelerinden, ekran başında geçen haddinden fazla zamanın sağlıklı gelişimlerine köstek olmasından ve teknolojiye bağımlılık geliştirmelerinden de haklı olarak endişe duyarlar.  

Sağlıksız Kullanımı Tespit Yolları

Sağlıksız teknoloji kullanımına yönelik çocuklarınızı sıkça gözlemleyin. Eğer teknoloji ile ilgili bir şeyle uğraşmadıklarında sıkılıp mutsuz oluyorlarsa; ekran başında kalmaya sınır koyduğunuzda büyük tepki alıyor ve ciddi bir dirençle karşılaşıyorsanız; teknolojik aygıtla meşguliyet çocuklarınızın uyku düzenini, okul başarısını ve yüzyüze iletişimi kötü yönde etkiliyorsa sağlıksız bir kullanım söz konusudur. Biraz esnek olmakla birlikte genel olarak 6-12 yaş grubundaki çocuklar için günde 1,5 saat ekran başında vakit geçirmek uygun görülür. 

Ebeveyn Kontrol Yazılımları

6-12 yaş grubundaki çocukların ödevleri için bilgisayar kullanmaları gerekebilir. Ancak çocukların uygunsuz içeriklere girmeleri ve ekran başında sağlıksız olacak denli çok vakit geçirmeleri pek istenmez. Bu amaca yönelik olarak, işletim sistemlerinde; örneğin Windows’un Microsoft Family adındaki, macOS’un ise Parental Controls isimli standart yazılımları, ebeveynlerin çocukları için hem zaman sınırı koymasına hem de uygulamaları ve web kullanımını sınırlandırmasına olanak sağlar.   

Uygulamaların Seçimi

Teknoloji çocuklara bir çok olanak sağlar fakat çocuklarınızın maruz kalacağı uygulamalardaki seçimleriniz büyük fark yaratır. Eğer çocuğunuz yaratıcılığını kullanmaktan, bir yandan yeni şeyler öğrenip bir yandan eğlenmeyi seviyorsa , ki o da sizin doğru yönlendirmenizle geliştirilebilecek bir özellik, buna uygun bir çok yazılım ve uygulama mevcut. iPad’in Osmo adlı uygulaması, gerçek objelerin sanal versiyonlarıyla daha çok dokunma duyusuna yönelik bir deneyim sunar. MIT tarafından geliştirilen Scratch ise, çocuğunuzun yaratıcı hikayeler, animasyonlar ve oyunlar tasarlarken aynı zamanda mantıksal düşünme ve basitçe programlama becerisini de geliştirir. Toontastic, basit çizgi filmler yazmaya ve yönetmeye yöneliktir. Wii, Playstation veya Xbox kullanarak Wipeout: Create&Crash gibi aile dostu video oyunlarını da çocuklarınızla beraber oynayabilirsiniz.

Kaynakça: