aba-yayin-beyinde-bilgi-nasil-depolanir-aba-yayin

Beyinde Bilgi Nasıl Depolanır? Aba Yayın

Beyinde bilginin saklanma şekilleri oldukça ilgi çekicidir. Beyinde bilgi nasıl depolanır sorusu bu anlamda merak edilen bir konu olmaktadır. Bilgi farklı şekillerde beyinde yer edinmektedir. Beyinde bilgi saklamaya yarayan uzun süreli hafıza ikiye ayrılır. bildirimsel bellek ve bildirimsel olmayan bellek uzun süreli hafızanın çeşitleridir.

Bildirimsel bellek, başka bir ifade ile ‘bilinçli bellek’ ya da ‘açık bilinç’ olarak da adlandırılmaktadır. Günlük yaşantımızdaki pek çoğu unsuru hatırlamak için bildirimsel bellekten destek almaktayız. Çevremizdeki insanları ve olayları hatırlamak için bildirimsel belleğin önemi oldukça fazladır. Ayrıca herhangi bir müziği ya da nesneleri anımsamak için de belleğin bu türüne başvurmaktayız. En kolay ve zahmetsiz hatırlamayı sağlayan bellek türü bildirimsel bellek olmaktadır.

Beyinde Bilgi Nasıl Depolanır? Bildirimsel Bellek Kaça Ayrılır?

Beyinde bilgi nasıl depolanır sorusuna bildirimsel belleğin önemi anlatılarak başlanmalıdır. Bİldirimsel bellek kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Bildirimsel bellek türleri; anısal ve anlamsal bellektir. Anısal bellek yani epizodik bellek, sabah kahvaltıda neler tükettiğimizden herhangi bir kaza olayına kadar pek çok olayın hatırlanmasını sağlamaktadır. İnsan hafızası epizodik bellek sayesinde hatırlanması gereken olayların yeri ve zamanını da doğru bir şekilde hatırlamaktadır.

Semantik yani anlamsal bellek ise herhangi bir olayla alakası olmayan bilgilerin hafızada depolanmasını sağlamaktadır. Mesela ikinci dereceden fonksiyonlara ilişkin formüllerin bilinmesi, saatin kaç olduğu, herhangi bir yerin hangi ülke sınırları içerisinde yer aldığı gibi bilgiler bu hafızanın ilgilendiği türden bilgilerdir. Beyin bilgiyi nasıl kaydeder sorusuna bilginin türünün ne olduğu bilindiğinde net bir cevap vermek mümkün olmaktadır.

İki Bellek Bir Arada Kullanılamaz Mı?

Bu sorunun cevabı Mevcut sistemde bilgi hafızaya nasıl alınır sorusunun cevabı ile oldukça benzerdir. Örneğin bir öğrenci sınıfta Anıtkabir’in Ankara’da olduğunu hatırladığında semantik hafızasını kullanmaktadır. Anıtkabir’in Ankara’da olduğunu öğrendiği andaki hatırasını hatırladığında ise epizodik hafızasını devreye sokmaktadır. İnsan hafıza Çeşitleri bilginin türüne ve öğrenme biçimine göre farklılık göstermektedir. Beyinde bilgi nasıl depolanır konusu bilginin çeşidinden ayrı bir konu değildir. Günlük hayatta ne öğrendiğimiz, o bilgiye ihtiyaç duyulduğunda geri çağırma yani hatırlama yöntemini de belirlemektedir.

David A.Sousa tarafından yazılan ve Aba Yayın tarafından satışa sunulan ‘Beyin Matematiği Nasıl Öğrenir?’ kitabına ulaşmak için Google Play Store’u ziyaret edebilirsiniz.