aba-yayın-beyin-temelli-ogrenme-nasil-uygulanir

Beyin Temelli Öğrenme Nasıl Uygulanır?

Ezberci eğitim sisteminin önemini kaybettiği günümüzde beyin temelli öğrenme nasıl uygulanır sorusu önem kazanmaya başlamıştır. Beynin yapısına ve sistematik işleyişine uygun öğrenme biçimleri, beyin temelli öğrenme yöntemi olarak ifade edilebilir. Eğitim hayatı boyunca herhangi bir bilginin kalıcılığını sağlayabilmek önemlidir. Ezberci bir sistem, bilgilerin sınav sonuna kadar hatırlanmasını sonra unutulmasını sağlamaktadır.

Ezberci bir sistemde öğrenilen bilgilerin pratik dünyadan hiçbir işlevi yoktur. Çünkü ham bilgiyi kitap gibi bilmenin nasıl bir getirisi olabilir ki? Önemli olan o bilginin ne işe yaradığını bilmek ve gerektiği zamanlarda o bilgiyi kullanabilmektir. Beyin temelli öğrenme yönteminde ezberci sistemin aksine yöntemler uygulanmaktadır. Bir bilginin geldiği yeri ve ne işe yaradığı ayrıntılı incelemek temeldir.

Beyin Temelli Öğrenme Nasıl Kullanılır?

Beyinde yer alan nöronlar, bilginin öğrenilmesi sürecinde aktif olarak çalışmaktadır. Nöronlar arasında bağ oluşturmak ve bu bağı güçlendirmek bilginin öğrenilmesini sağlamaktadır. Beyin temelli öğrenme nasıl uygulanır sorusuna şöyle bir örnek verilebilir. Bir bölgede hangi tarım ürününün yetiştiği kitaptan öğrenilebilir. Ancak kitapta yalnızca bilginin ezbere dayalı bir şekilde öğrenilmesi mümkündür.

Kitapta bahsi geçen bölgenin ziyaret edilmesi, söz konusu ürünlerin yetişme sürecine tanık olunması ve yetişme süreci ile ilgili olarak detay bilgilerin araştırılması öğrenmenin kalıcılığını sağlamaktadır. Bu yöntemde amaç, beynin birden fazla öğrenme yöntemini aynı anda kullanmasını sağlamaktır. Hem görsel hem de işitsel metotlar aynı anda kullanıldığında öğrenme daha hızlı ve daha kalıcı hale gelecektir. Ezberci sistemde ise öğrenmenin kalıcılığını sağlayan bir sistematik bulunmamaktadır. Yalnızca monoton bir öğrenme ile kalıcılığın yakalanması sağlanmaktadır.

Okullarda Beyin Temelli Öğrenme Nasıl Uygulanır?

Öğrencilerin beyin yapısına uygun yöntemlerin kullanılması eğitimde beyin temelli öğrenmenin kullanıldığını göstermektedir. Zorlu sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilerin öğrenmeleri gereken çok sayıda bilgi bulunmaktadır. Bu bilgileri ezberlemek sadece belirli bir süre boyunca bilgiyi kağıt üstünde kullanmayı sağlamaktadır. O süre geçtikten sonra bilginin yeniden ezberlenmesi gerekmektedir. Böyle bir öğrenme süreci de kesinlikle sağlıklı değildir. Okullarda beyin odaklı öğrenme yöntemi için farklı duyu organlarına aynı anda hitap eden eğitim yaklaşımları uygulanmalıdır.

Beyin temelli öğrenme nasıl uygulanır sorusu hakkında daha fazla bilgi almak için Beyin Temelli Öğrenme kitabına Google Books üzerinden erişebilirsiniz. Diğer kitaplara da aba Yayın resmi internet sitesinden göz atabilirsiniz.