aba-yayin-beyin-nasil-ogrenir-beynin-isleyisi-nasildir

Beyin Nasıl Öğrenir? Beynin İşleyişi Nasıldır?

Öğrenme süreci beynin aktif olarak faaliyette bulunduğu bir süreçtir. Bu nedenle öğrenme eylemi tanım olarak; herhangi bir bilginin, davranışın, becerinin, değerin ya da tercihin kazanılması şeklinde ifade edilebilir. Ayrıca bir şeyi öğrenme eylemi sırasında yeni bir kazanım edinilebileceği gibi mevcut olanlar da değiştirilebilmektedir. Bu durumda beyin nasıl öğrenir sorusu insanlar tarafından merak edilen bir konu olmaktadır.

İnsan Beyni Nasıl Çalışır?

Öğrenmenin bir kısmı, bilişsel farkındalığımızın ötesinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle insanın yaşadığı herhangi bir deneyim, insan farkında olmasa da bir etki oluşturmaktadır. Yani o anda kişi kendisinin etkilenmediğini sansa da yaşanan deneyim insanın değerlerini, davranışlarını ve düşüncelerini etkileyebilmektedir. Bunun dışında yeni bir bilgi edinmenin birçok yolu bulunmaktadır. Bunun sonucunda insan beyni bu sistematiğe göre çalışmaktadır.

Beyin Öğrenirken Nasıl Bir Yöntem Belirler?

Beyin öğrenirken pek çok metottan faydalanabilmektedir. İnsan için öğrenme biçimi nedir sorusuna ‘beyin şu şekilde öğrenir’ cevabı verildiğinde özgüllük kritiktir. Örneğin bir insanın elini sıcak bir sobanın üzerine koyması ile elinin yanması da bir öğrenme biçimidir. Bunun sonucunda eli yanan kişi, yanan sobaya dokunmaması gerektiğini öğrenmektedir. Yeni tanıştığınız birinin elini sıktığınızda da öğrenirsiniz. Tokalaşma sırasında elinizi çok sıkıyor olabilir. Siz elinizi neden çok sıktığını merak ediyor olabilirsiniz.

Beyin Nasıl Öğrenir? Beyin Karmaşık mıdır?

Beyin gerçekten de karmaşık bir yapıya sahiptir. Ayrıca beynin karmaşıklığı bazı durumlarda cidden bunaltıcı olabilmektedir. Öğrenme eyleminin tamamı, bir şekilde beyne bağlı durumdadır. Bu nedenle beyin temelli bir yaklaşımı özet olarak açıklamak hiç kolay değildir.

Beyin Temelli Öğrenme Nedir?

Beyin hangi yöntemlerle öğrenir sorusu kadar beyin temelli öğrenme nedir sorusu da merak edilmektedir. Şöyle ki; beyin temelli öğrenme kavramını üç kelime ile ifade edebiliriz. Bu kelimeler şunlardır:

  • Katılım,
  • İlkeler,
  • Stratejiler.

Genel olarak bakıldığında beyin temelli öğrenme, şu an için beynin işleyişi ile ilgili olarak doğru olduğuna inandığımız ilkelere dayanan stratejilerin devreye girmesidir.

Beyin Nasıl Öğrenir? Öğrenmek İçin Ne Yapılmalı?

Öğrenmenin en etkili yöntemi beynin yapısına uygun olan yöntemlerdir. Beyin için bir bilgiyi öğrenmek için çok sayıda yöntem mevcuttur. Yeni bir şey öğrenme eylemi gerçekleştiğinde nöronlar arasında bir bağ oluşur. Bu bağ kuvvetlendikçe de öğrenme kalıcı hale gelmektedir. Ayrıca öğrenmenin en etkili yöntemlerinden biri tekrar etmektir.

Beyin nasıl öğrenir sorusuna detaylı cevap bulmak için Eric Jensen ve Liesl Mcconchie tarafından yazılan Beyin Temelli Öğrenme: Yaşam Boyu Öğrenme Sürecinde Öğrenciler Aslında Nasıl Öğrenir? kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte; İlgi çekici kitaplara ulaşmak için de aba Yayın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Güncel konularda hazırlanmış bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz.